U vrticima ostalo mjesta, a gradi se novi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zeleno svjetlo za rekonstrukciju i nadogradnju djecjeg vrtica Zvjezdice, za što ce predškolska ustanova Djecji vrtici Pula dignuti kredit od 17 milijuna kuna, što im je odobreno na posljednjoj sjednici pulskog Gradskog vijeca, izazvalo je reakciju pulske Udruge ravnateljica privatnih vrtica.

Okupljene u udruzi, ravnateljice se, kako su navele u svoj zajednickom priopcenju u ponedjeljak, protive izgradnji novog vrtica jer za to, po njihovom mišljenju, nema ni jednog suvislog razloga.

Istaknule su da je tijekom provodenja jedinstvenih upisa u djecje vrtice, koji se u Puli primjenjuju jednako za privatne i za gradske, postalo kristalno jasno da mjesta i kapaciteta u postojecim vrticima ima te da stoga nema potrebe za gradnju vrtica koji ce moci prihvatiti pet skupina djece.

Jedini prihvatljivi razlog bio bi, kažu, kada bi se izgradnja tog vrtica iskoristila za smještaj one djece ciji roditelji nisu zaposleni pa da imaju mogucnost za smještaj djece u 10-satnom programu po subvencioniranoj cijeni.

- Upisi su odavno prošli i mjesta u vrticima još ima. I u gradskim i u privatnim stoga je suludo potrošiti 17 milijuna kuna za gradnju vrtica koji nije potreban, naglasile su ravnateljice.

Dodale su da je bolje da se taj novac uloži u nešto što je potrebno, a ne u širenje kapaciteta koji nisu potrebni.

Iz udruge su napomenuli i da nemaju ništa protiv rekonstrukcije Zvjezdica, no smatraju da gradnja u biti potpuno novog vrtica s više kapaciteta nije potrebna. K tome, dodaju, nije im jasno kamo ce se širiti novi vrtic kada ondje nema mjesta.

Naime, prema najnovijim pedagoškim standardima, kažu, za svako dijete u vrticu je predvideno do 15 kvadrata vanjskog prostora, a koliko je njima poznato, ondje nema toliko mjesta. Takoder, smatraju da je ovaj potez još jedan dokaz da se privatni vrtici u Puli pokušavaju dovesti na marginu i istisnuti iz programa.

- Kriza je vidljiva na svakom koraku, a krece se u izgradnju tešku 17 milijuna kuna. To je obmanjivanje javnosti jer potrebe za novim mjestima u vrticima nema, zakljucile su ravnateljice privatnih vrtica.


Podijeli: Facebook Twiter