U vrtićima jedanaest asistenata za djecu s posebnim potrebama

Sandra Orbanić, ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica "Neven" (N. O. R.)
Sandra Orbanić, ravnateljica Dječjeg vrtića i jaslica "Neven" (N. O. R.)

Jedna od odličnih vijesti stiže iz predškolskih ustanova Dječjih vrtića "Neven" i "Naridola" u Rovinju, u kojima je od prvog siječnja osiguran novac za rad osobnih asistenata, koji bi najmlađim stanovnicima Rovinja s posebnim potrebama trebali pomoći u bržoj i lakšoj integraciji s ostalom djecom.

Na tragu činjenice da su upravo jaslice i vrtići mjesta u kojima se pored obiteljskog doma i okruženja, najbrže mogu uočiti određena odstupanja u razvoju djeteta, iz ovih je ustanova potekla inicijativa da se uposle asistenti, koji će ona četiri najvažnija sata u vrtiću, od osam do podne, biti osobni prijatelji djeci kojima je pomoć i pažnja, uz odgojitelja, potrebnija. Poteškoće su vrlo različite, od djece s down sindromom, preko poremećaja iz autističnog spektra pa sve do motoričkih oštećenja i usporenog spoznajnog razvoja

Potaknuti različitost

Grad je naime, iz proračuna za jedanaest osobnih asistenata osigurao 150 tisuća kuna, a poziv interesentima još je otvoren. Kako doznajemo od ravnateljice "Nevena" Sandre Orbanić, troje asistenata ovog je ponedjeljka imalo svoj prvi radni dan, kojem je prethodila interna edukacija.

-Naš je osnovni cilj pomoći djetetu s posebnim potrebama da što bolje funkcionira u grupi, odnosno da se što ranije i kvalitetnije i na način na koji ono to može uključi u zajednicu. S druge strane, i ne manje važno je da kod ostale djece i u najranijoj dobi potičemo empatiju i njegujemo pravo na različitost svake osobe ponaosob, kaže nam psihologinja Jelena Prgomet koja je sa stručnim timom vrtića uvela asistente u njihov posao, odnosno kroz razgovore s roditeljima obavila sve pripremne radnje ( u koje su uključeni  individualni program rada i pomoći za svako dijete).

Upravo, prvi radni dan proveli smo s Megan Matika Kniha, mladom mamom, koja se među prvim javila na poziv "Nevena".

Otvorena vrata

-Čim sam vidjela poziv nije bilo mjesta čekanju. Riječ je o djeci, odnosno pružanju pomoći najmlađima i tu nije bilo dvoumljenja ni sumnje hoću li to moći. Zapravo, jedini strah koji sam osjetila bio je onaj ujutro kad sam se pitala hoće li me i dijete prihvatiti. Kao što vidite sve je super. Igramo se, pomažem da se dijete uključi u igru s ostalima. Jednostavno, tu sam i mi kako lijepo slogan veli "rastemo zajedno", kaže nam Megan, koju pitamo kojim bi ljudima preporučila da se odazovu pozivu vrtića ne bi li ova lijepa inicijativa sa svih jedanaest potrebitih asistenata u punom opsegu zaživjela u praksi.

-Ljudima koji vole djecu. Ostalo nije važno, ni spol, ni godine, ni obrazovanje, kaže Megan Muzika Kniha, koja nam otkriva da će zbog te djece na jesen upisati će pedagoški fakultet.  A za one koji žele poći primjerom Megan, dopišimo i da su im vrata Nevena i Naridole otvorena, i jedino što je potrebno da učine jest da kroz njih i prođu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter