Desetoro američkih i europskih master chefova do nedjelje boravi u Vrsaru gdje se po prvi put održava gastro manifestacija "Taste of Texas in Croatia - Okusi Teksas u Istri" tijekom koje će kuharski čarobnjaci pripremati meso boškarina i istarske namirnice na teksaški način, a domaće kuhare i učenike ugostiteljskih škola upoznati s teksaškom pripremom goveđeg mesa, te svoje specijalitete prezentirati na gala večeri.
Domaćini su Maistra, u čijem se restoranu resorta Belvedere sve odvija, te Turistička zajednica Vrsar i tamošnji restoran Fančita, čiji je vlasnik Paulo Šverko inicirao ovaj događaj. Uz Šverka, manifestaciju su na današnjoj konferenciji za novinare predstavili master chef iz Teksasa Mario Reyes, predsjednik američkog ogranka Svjetske master chef organizacije (World Master Chef Society), jedini hrvatski master chef Zdravko Kalabrić te David Sokol, voditelj tima kuhara koji će pripremati jela, direktorica TZ-a Natalija Vugrinec i Ines Kovačić Drndić, voditeljica projekta iz Maistre.
Ideja je nastala, ispričao je Šverko, kada je tijekom kuharske olimpijade u Njemačkoj upoznao Reyesa i u razgovoru se rodila ideja da se uz pomoć lokalne i regionalne turističke zajednice priredi promocija istarskog turizma uz organizaciju kuharske priredbe u kojoj bi dali prednost domaćim namirnicama pripremljenim na američki način.
Reyes je ispričao da je nakon toga trebalo jako puno stvari posložiti. Za vrijeme tadašnjeg boravka u Istri tekstom i slikom evidentirao je sve, od namirnica do krajolika, i kada je sve to prezentirao nije mu puno trebalo da svoje kolege uvjeri da je Istra mjesto njihove sljedeće edukacije. - Prije dva tjedna u novinama u Teksasu izašla je reportaža o Hrvatskoj, mi smo kolegama i prijateljima rekli da uskoro idemo tamo, imat ćemo o čemu pričati kad se vratimo. Sve je to dio turističke promocije. Moji šefovi žele da po povratku odradim prezentaciju o onome što sam vidio i naučio ovdje. Možda najbitniji dio je da educiramo učenike da im pokažemo nešto novo, jer sve znanje koje imamo ako ne prenesemo dalje nismo ništa napravili, reže Reyes.
Na gala večeri će, između ostalog pripremiti dimljena juneća rebarca sa slatko kiselim kupusom, pečeni odojak u taco tijestu sa slatko-ljutim povrćem, punjenu teksašku palačinku s fileom od brancina i dimljenog sira, teksaški crveni grejp s čili papričicom, juneću pečenicu mariniranu u Jack Danielsu.
Danas će pripremati jela, sutra slijedi radionica za učenike i kuhare, a u subotu u 19 sati gala večera. Reyes je istaknuo da kuharski tim čine još master chefovi iz SAD-a, Francuske i Italije. Gostovali su diljem svijeta, Tajlandu, Argentini i sada prvi put u Hrvatskoj.
Za gala večeru koja uključuje bogati meni po cijeni od 200 kuna ostalo je još nekoliko mjesta, a rezervacije se primaju na telefon 637-505. (V. HABEREITER)