U Vrsaru i Rovinju najskuplje nekretnine

Rovinj (M. MIJOŠEK)
Rovinj (M. MIJOŠEK)

Cijene nekretnina u Istarskoj županiji u blagom su porastu. Prema najnovijoj analizi portala "Njuškalo", vrijednost nekretnina u Istarskoj županiji u posljednjih godinu dana porasla je za 0,25 posto, te je u veljači 2016. godina iznosila 1527 eura po četvornom metru. Godinu dana ranije vrijednost "kvadrata" iznosila 1523 eura.

 Pregled prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1486 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1565 eura po "kvadratu" stana. Tri mjeseca ranije, prosincu 2015., kuće su vrijedile deset eura više po "kvadratu", dok su stanovi bili nekoliko eura povoljniji.

Cijene kuća i stanova u Puli u malom su opadanju. "Kvadrat" stambenog prostora u najvećem istarskom gradu procjenjuje se na 1332 eura, dok je godinu dana ranije iznosila 1335 eura.

Na listi najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj prednjači Opatija s 3.113 eura po četvornom metru stambenog prostora, dok visoke cijene drže istarska mjesta Rovinj, Vrsar i Sveti Lovreč. "Kvadrat" u Vrsaru stoj u prosjeku 2.148 eura, u Rovinju 2.116 eura, dok u Svetom Lovreču ima prosječnu vrijednost od 2.020 eura.

Najviše se traže stanovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Puli, dok se kuće najviše traže u gradu Zagrebu. Istarska županija peta je po potražnji kuća. Najtraženija zemljišta za izgradnju nalaze se u okolici Zadra i Šibenika, dok je na četvrtom mjestu Marčana.

Na nacionalnoj razini, istraživanje provedeno na uzorku od 162 tisuće nekretnina, pokazuje pad cijena od 0,36 posto u odnosu na veljaču 2015. godine. Usporede li se cijene s veljačom 2011. godine, pad vrijednosti nekretnina iznosi osam posto.

 Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Ipak, rast prosječnih cijena kvadrata bilježe Ličko – senjska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija. Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina

U veljači 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu - u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter