U vrijeme besparice županijska vlast rasipa novac

Damir Kajin (K. TADIJIĆ)
Damir Kajin (K. TADIJIĆ)

- U vrijeme totalne besparice, kada ljudi zbog nemogućnosti zapošljavanja prijete da će se zapaliti, županijska vlast rasipa novac i vozi se bičikletama po Parenzani, osvrnuo se na županijski proračun na današnjoj konferenciji za novinare u županijskom sjedištu SDP-a saborski zastupnik Damir Kajin.

- Na današnji dan Hrvatska ima 356 tisuća nezaposlenih, Istra čak deset tisuća, a uvjeren sam da će do ožujka narasti i do 14 tisuća, upozorava te dodaje da Istra ima dvostruko više ovrha nad kućama i stanovima nego u Zagrebu, koji ima četiri puta više stanovnika.

Dotaknuvši se županijskog proračuna, Kajin je naglasio da u jednom mandatu lokalna samouprava u Istri obrne 12 milijardi kuna, dok samo na promidžbu i računalne usluge potroše 500 milijuna kuna, isto koliko će koštati nova Opća bolnica. Sa svojim županijskim klubom pokrenuo je prijedloge amandmana preraspodjele osam milijuna kuna, odnosno dva posto od ukupnog proračuna Istarske županije.

- Sljedeće godine državne investicije u Istru iznosit će od 900 milijuna do jedne milijarde kuna, stoga Županija bez problema može preraspodijeliti 30 milijuna kuna za zapošljavanje i socijalu. Također, u istu svrhu istarski gradovi i općine preraspodjelom mogu osigurati dodatnih 70 milijuna kuna, a jasno je da to oni ne čine, tvrdi Kajin.

Cilj preraspodjele novca je poticaj gospodarstvu i socijalno ugroženim žiteljima Istre te s ukupno četiri milijuna kuna otvoriti još jednu kreditnu liniju od najviše 80 milijuna kuna namijenjenih gospodarstvu.

Kajin traži smanjenje plaća lokalnim upravama za deset posto, jer su one, kako tvrdi, i do 40 posto veće nego u državnoj upravi. Želi smanjiti ili potpuno ukinuti zakupnine na automobile, mobitele, intelektualne usluge, nabavku uredskog namještaja, izdvajanja za medije i reprezentacije, promidžbu, ukidanje turističkog master-plana i ureda u New Yorku te još niz drugih izdvajanja koje smatra nepotrebnim i rasipničkim. Predlaže da se preraspoređena sredstva usmjere u prevenciju ovisnosti, subvencioniranje kamata trgovačkim društvima, investira u školstvo i zdravstvo, posebno hitnu medicinu, a gotovo dva milijuna kuna prenamijenio bi domovima za starije i nemoćne.

Također, od stotinu tisuća kuna izdvojenih za obilježavanje stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, polovicu bi prenamijenio donacijama SAB-u i udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.

Za kraj, osvrnuo se i na koncesiju plaže koju je županijska skupština dodijelila Plavoj laguni.

- Ne može u Istri jedna plaža od 4 do 5 hektara biti opterećena naknadom za koncesiju jednakom kao i jedan štand u Poreču, stoga ćemo se svim silama zalagati da se poništi odluka za koncesiju dodijeljenu Plavoj laguni, što smatramo čistim kriminalom i pogodovanjem bivšem županu Jakovčiću, zaključuje Kajin.

Narod nikome neće dozvoliti da silom dođe na vlast

- Suština referenduma nisu istospolni parovi, već se ovdje radi o pokušaju discipliniranja onih koji misle drukčije, tvrdi saborski zastupnik Damir Kajin. 

- Problem je što se preko tog referenduma direktno udara na vlast, što je na djelu puzajući puč oporbe, ali ovaj narod nikome neće dati da silom, odnosno stranačkom policijom dođe na vlast, pa niti HDZ-u. Ja od njih ne očekujem da budu konstruktivna opozicija, samo mi je tužno da su moji bivši stranački kolege s njima koalirali u drugom krugu izbora, tvrdi Kajin te ističe da se glasom "protiv" brani demokracija, Hrvatska i naša budućnost. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter