U Vodnjanu u subotu 80-ak vinara i maslinara

U Vodnjanu najavljen bogat program manifestacije
U Vodnjanu najavljen bogat program manifestacije

Svečanim otvorenjem na vodnjanskom Narodnom trgu u subotu u 11 sati započinje jednodnevna 20. Smotra vina južne Istre i 19. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja koje će ove godine okupiti više od 80 vinara i maslinara, najavili su na konferenciji za novinare predstavnici Grada Vodnjana, Agroturista i vodnjanske Turističke zajednice.

Na smotru vina pristiglo je 36 uzoraka vina od kojih je 65 posto ušlo u kategoriju nagrađenih. Od pristiglih 75 uzoraka maslinovih ulja, 74 je u kategoriji ekstra djevičanskih. Sve analize uzoraka izradili su stručnjaci Poljoprivrednog instituta iz Poreča.

- Rezultati koje smo dobili nakon analiza uzoraka maslinovih ulja pristiglih na Smotru vrlo su impresivni i potvrđuju naše napore koje dugi niz godina ulažemo u razvoj maslinarstva i podizanje brenda vodnjanskih maslinovih ulja. Vina koja se proizvode na Vodnjanštini nisu u rangu s rezultatima postignutim za maslinova ulja, ali nam upravo to predstavlja poticaj da se više usmjerimo i na proizvodnju vina na našem području, rekao je gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Nakon svečanog otvorenja te prigodnog gastro showa u kojem će se na licu mjesta pripremati velika fritaja sa špaletom i šparugama od tisuću jaja sponzora Agrokoke, posjetitelji će moći obići otvorene kušaonice ulja i vinske podrume Vodnjana ili degustirati proizvode sudionika manifestacije. Fritaja je besplatna za sve posjetitelje i očekuje se da će biti zgotovljena oko 11.30 sati, a za degustacijsku čašu za vino potrebno je izdvojiti 30 kuna.

Poseban doprinos ovakvim manifestacijama daju umjetnici koji izrađuju nagrade sudionicima ocjenjivanja, a ovogodišnju  nagradu izradila je umjetnica Roberta Weissman Nagy, navela je direktorica Turističke zajednice Vodnjana Morena Smoljan Makragić. Dodjela medalja i priznanja uz zabavni program bit će u 19 sati na Zajednici Talijana na Narodnom trgu, gdje se održava Smotra. Rezultati analiza maslinovih ulja i vina sastavni su dio brošure manifestacije, a posebnost ove godine je da će svi sudionici dobiti rezultate i na prigodnom CD-u.

Vođena degustacija autohtonih vina Vin de Rosa, proizvod koji je uvršten u projekt Grada Vodnjana s ciljem zaštite izvornosti, održat će se u 17 sati u prostoru Zajednice Talijana. Ove godine moći će se degustirati ovo posebno desertno vino od ukupno sedam proizvođača. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter