U Vodnjanu stotinu maslinara i njihova ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prelijevanjem mladog maslinovog ulja preko cokoladnih pralina što su pred brojnim uzvanicima i posjetiteljima zajednicki ucinili veleposlanica Italije u Hrvatskoj Emanuela D'Alessandro, gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic i nacelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandic, svecano je otvorena trodnevna manifestacija Dani mladog maslinovog ulja koja se u Vodnjanu održava sedmi put, te se zatvara u nedjelju.

Manifestacija je okupila oko sto maslinara s više od 200 uzoraka ulja, a osim izlagaca iz Istre i Dalmacije, gosti smotre stigli su iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Uz proizvodace maslinovih ulja, predstavljaju se i vinari, pršutari te proizvodaci sira i drugih autohtonih proizvoda.

Voditelj strucne službe vodnjanskog Agroturista Franko Raguž citirao je svjetskog autoriteta za maslinova ulja Marca Oreggiu koji je na lanjskoj smotri rekao da je kvaliteta istarskih maslinovih ulja u velikoj ekspanziji.

- Takav razvoj tijekom posljednja dva desetljeca u cijeloj Istri zahvaljujemo Istarskoj županiji koja je odvajala financijska sredstva za razvoj poljoprivrede. Istarske maslinare podržava i lokalna samouprava pa iza sebe imamo Grad Vodnjan uz ciju podršku pokrecemo našu proizvodnju, a maslinari uzvracaju kvalitetom te se svaka kuna uložena u maslinarstvo višestruko vraca, rekao je Raguž.

Izrazio je zadovoljstvo što se na Vodnjanštini sve više mladih školuje na agronomskim fakultetima od Zagreba do Udina pa se ocekuju i nove, buduce generacije školovanih maslinara.

Manifestacija iz godine u godinu poprima sve veci znacaj, a maslinovo ulje Vodnjanštine je zahvaljujuci tome na samom vrhu svjetske kvalitete što pokazuju brojna priznanja iz zemlje i inozemstva, istaknuo je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic. - Unatoc teškoj godini za poljoprivrednike nismo htjeli stati. Dokazali smo da dobro radimo i od maslinovog ulja Vodnjanštine želimo stvoriti prepoznatljivi brend, naveo je.

Razvoj maslinarstva i uljarstva u Istri strateško je opredjeljenje Istarske županije, a strategija zacrtana prije mnogo godina je pred realizacijom, istaknuo je Drandic.

- Centar maslinarstva i uljarstva Istre sa sjedištem u Vodnjanu doprinijet ce razini koja je vec respektabilna. U Hrvatskoj je vodnjansko ulje vec poznato, a bit ce i u široj regiji, cemu su doprinijeli maslinari, uljari, ali i svi gradani Vodnjana, rekao je Drandic.

Na otvorenju su nastupili i Studio za klasicni balet Rondo iz Pule te zbor vodnjanske Zajednice Talijana. Manifestaciju organizira Grad Vodnjan, a suorganizatori su Agroturist, Turisticka zajednica grada Vodnjana i Poljoprivredna zadruga Vodnjan pod pokroviteljstvom Istarske županije. (Piše Petra LUKEŽ; Snimio Manuel ANGELINI)





Agrolagunina ulja iz cetiri sorte maslina

Porecka Agrolaguna predstavlja na sajmu svoj brend Ol Istria te vina i tvrde sireve, miješani ovcji-kravlji i sir s tartufima. U ponudi imaju mješavinu ulja cetiri sorte, od kojih je ove godine jedno novo maslinovo ulje, istarska bilica te ascolana, pendolino i picholine, naveo je koordinator prodaje u Agrolaguni Saša Ukušic.
- Dobili smo prestižnu nagradu u New Yorku za ekstradjevicansko maslinovo ulje u kategoriji ulja srednjeg intenziteta, koje je berba iz prošle godine. I ove godine imamo visokokvalitetno ulje i vec smo bili na specijaliziranim natjecanjima, a ovo nam je najvece priznanje iako smo dobili bezbroj nagrada, primjerice zlatnu medalju u Los Angelesu te prestižne nagrade u Izraelu, i Veroni, a cetiri zlata dobili smo i na Vinistri. Ulja su nam i ove godine visokokvalitetna, a u odnosu na jug Istre imamo povecanje od cak više od trideset posto, pa smo zadovoljni i kvalitetom i kolicinom ulja, naveo je dodajuci da je ove godine proizvedeno 120 tona ulja na 226 hektara maslinika.


U subotu na sajmu

Sajam je otvoren i u subotu i u nedjelju od 11 do 21 sat u šatoru na velikom parkiralištu. Tijekom cijelog dana odvijat ce se cooking show za koji je zadužen LF catering. U subotu u 11 sati je na rasporedu predstavljanje profesora i ucenika ugostiteljskih škola, a u 14 sati AZRRI prireduje kuharsku radionicu pripreme mesa istarskog goveda.
Gastronomija hotela s pet zvjezdica uz pripremu mesa od lopatara s Brijuna slijedi u 17 sati, u 17.30 sati su na rasporedu "Bumbarske užance u kužini", u 18 sati kuhaju župani i gradonacelnici, a u 19.30 sati pocinje kulinarski spektakl u kojem gostuje gastro DJ Moris Civitico. Tijekom dana ce slatke radionice LF cateringa voditi Robert Peric. Vodene degustacije u Domu mladih pocinju u 14 sati, a u 15 sati pocinju strucna predavanja. Svi uzorci izloženih ulja tijekom smotre se mogu kušati u oil baru kojeg vode eksperti kušaci poljoprivredne zadruge Rubinum iz Rovinja.


Podijeli: Facebook Twiter