U Vodnjanu počela 11. akcija "Moj kažun"

Postavljanje skulpture, natpisi su u tehnici mozaika (E. VARZIĆ)
Postavljanje skulpture, natpisi su u tehnici mozaika (E. VARZIĆ)

Od Parka kažuna, stazom suhozida i šparuga, do crkve sv. Margarete u maslinicima sjeverno od Vodnjana, poveo je danas imaginarni Tone djecu Osnovne škole Vodnjan i brojne uzvanike u povodu otvorenja 11. akcije "Moj kažun". Fantastičnim putovanjem, malim vlakićem kao vremeplovom, sudionici su se vratili sto lit unazad, u svakodnevnicu vodnjanskog seljaka, ali i u mistični svijet starih predaja i priča, s jedinom pravom poukom za kraj: Kažune i suhozide treba čuvati i obnavljati!

Kako danas, tako i svakog petka i subote do 27. svibnja, taj će svijet nanovo oživljavati simpatično zajedljivi Tone, njegova dva brata te usamljeni fra Francesco, uz mnoge druge aktere.

- Tone i dva brata posvađaju se oko najvećeg kažuna. Tone onda kreće do crkve sv. Margarete gdje ih dočeka fratar Francesco i priča im priče o začaranoj Ginevri kojoj sudionici mogu pomoći tako što će ozidati kažun. Mladi pulski glumci okupili su se u ovom projektu da bi sudionicima akcije "Moj kažun" predstavili edukativno-zabavnu priču, rekao nam je Tone, odnosno glumac i autor priče Matija Ljuba. Petkom su termini rezerviran za grupe, a subotom se u priču mogu uključiti svi, bez rezervacije, s polaskom vlakića u 10 i u 17 sati iz Parka kažuna.

Mada je to priča koja nas vraća u prošlost, kada su i zašto nastajali kažuni, akteri su s brojnim duhovitim opaskama i improvizacijama izvlačili na površinu i niz aktualnih situacija, nasmijavajući djecu i uzvanike. A fra Francesco, prenoseći staru predaju, zapravo upoznaje namjernike s poviješću i obnovom crkvice iz 13. stoljeća, poznatoj po dva velika hrasta u njenoj korti vidljiva iz daleka, po panju drva u njenoj unutrašnjosti koje je raslo do obnove krova i očuvanim freskama.

Crkvica se nalazi u jednom od najpitoresknijih, ali slabo poznatog lokaliteta Vodnjanštine. Okružena je maslinicima i suhozidima, a u jednom od tih međa ugrađen je i odavno razrušeni kažunić koji vapi za popravkom.

- Ove godine neće biti uobičajenih radionica gradnje i obnove kažuna, nego će posjetitelji vikendima, odnosno petkom i subotom, dolaziti ovdje i u sklopu igrokaza obnavljati ovaj mali kažun, objasnila je Nensi Giachin Marsetič, pročelnica vodnjanskog odjela za kulturu i društvene djelatnosti. Obilazak vlakićem s igrokazom traje oko sat i pol. (Napisao i snimio: Zvjezdan STRAHINJA)



Podijeli: Facebook Twiter