U Vodnjanu otrovana dva psa

Renato Ferro u dvorištu u kojem su otrovani psi (Z. STRAHINJA)
Renato Ferro u dvorištu u kojem su otrovani psi (Z. STRAHINJA)

Dva psa otrovana su proteklih dana u strogoj urbanoj jezgri Vodnjana. Vlasnik Renato Ferro zatekao je u ponedjeljak ujutro križanca Rikija u dvorištu u teškoj agoniji i odveo ga veterinaru, da bi sirota životinja uginula u teškim mukama u poslijepodnevnim satima. Dva dana ranije na sličan mu je način, također u dvorištu u Dolinskoj ulici, uginuo i drugi pas. Psi su bili stari osam i deset godina.

Veterinar Bojan Zidarić, u nalazu koje je jučer dostavio vlasniku na osnovu obdukcije, napisao je da je križanac Riki pokazivao izrazite simptome trovanja "dikumarolom", odnosno otrovom za štakore. Taj otrov izaziva krvarenje i teško oštećenje unutarnjih organa.

Sve nas je to pogodilo

- Volio bih da je drugačiji nalaz, jer ovako… Ne znam što misliti o svemu tome. Nikome psi nisu smetali, bili su na vezu, u svom dvorištu. I prije se događalo da truju mačke, ali mačke lutaju pa pomišljamo da su se to negdje drugdje mogle otrovati. Sve nas je to pogodilo, rekao je vidno utučeni Ferro. Sada ga brine i da tog otrova nema i još po dvorištu, jer tu se igra i njegova mala unučica.

- Sada kada sam dobio nalaz ići ću prijaviti na policiju. Željeli smo poslati uzorak i na toksikološku analizu, ali zvali smo u Rijeku i u Zagreb i shvatili da je to dosta kompliciran postupka koji mora ići preko policije. Ne znam što reći, ovo je strašno, rekao je Ferro. Njegov posjed u Dolinskoj ulici dosta je, za razliku od drugih kuća, na osami pa je gotovo nemoguće reći da su mali križanci nekome smetali i da bi to platili mučkom smrću. Na pitanje da li sumnja na nekoga tko bi mogao izvesti ovakav gnjusni čin, Ferro je samo odmahnuo glavom.

- Psi su bili zatvoreni u dvorištu. Dakle, onaj tko je podvalio otrov morao je ili ući u dvorište ili ubaciti ga preko zida, zaključio je.

Veterinarska inspektorica Lovorka Tomičić čula je za ovaj slučaj, mada je rekla da ne zna okolnosti, niti radi li se o slučajnom ili namjernom trovanju.

Prijava policiji

- Ako je u pitanju namjerno, onda je to kažnjivo djelo po Zakonu o zaštiti životinja. Naravno, trebalo bi uhvatiti počinitelja, što se događa rijetko. Puno je takvih slučajeva u Puli i okolici, ali počinitelja je vrlo teško otkriti, rekla je Tomičić. Toksikološka analiza, dodala je, skup je postupak, a pokazala bi o kojem se točno otrovu radi, mada to vjerojatno i ne bi imalo učinka za ovaj slučaj. Veterinar je, rekla je, ionako ustanovio da je u pitanju otrov za glodavce koji izaziva krvarenje.

- To su mučne situacije za životinju, ali to je i trauma za cijelu obitelj. U svakom slučaju treba poduzeti liječenje, jer mnoge se životinje spase. I svakako treba to prijaviti policiji i tako poslati poruku da trovanje životinja nije prihvatljivo i da je kažnjivo, rekla je Tomičić, zaključujući da je svijest o trovanju životinja u našem društvu još uvijek na niskoj razini.

Trovaču do dvije godine zatvora

Ako se neprimjereno koristi otrov za glodavce, zbog čega mogu stradati i druge životinje, kazna bi za privatnu osobu mogla iznositi između pet i 15 tisuća kuna. Ukoliko bi se išlo u kazneni postupak za recimo namjerno ubijanje životinja, rekla je Tomičić, onda zakon predviđa sankcije za trovača od godinu do dvije godine zatvora. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter