U Vodnjanu izložili jestive i otrovne gljive


Posjetitelji prve smotre gljiva održane u Vodnjanu s velikim su zanimanjem razgledali izložene jestive i otrovne gljive koje su sami mještani donijeli na poziv Turističke zajednice Grada Vodnjana.

Najviše interesa izazvale su otrovne Karbolove pečurke jer su mnogi posjetitelji na prvi pogled glasno komentirali "te smo jeli", a oni već upućeni odgovarali su "niste sigurno". Zaista je frapantna sličnost između ovih otrovnih i onih jestivih pečurki koje se mogu naći po mnogim livadama baš u ovo vrijeme, pa stoga i ne čudi što su upravo ove gljive odgovorne za najveći broj trovanja u Istri.

Jedna od razlika između otrovne i jestive pečurke koju su stručnjaci za gljive Budimir Žižović i Zdenko Osip naveli je prsten na dršku gljive koji je slabo pričvršćen i pomičan pa lako spada nakon što se gljiva ubere.

Više o otrovnim gljivama i samom otrovanju iznijeli su u dva predavanja koja su održana u zajednici Talijana tijekom smotre. Osim pečurki, posjetitelji su mogli pobliže pogledati kako izgledaju blagve, vrganji, lisičarke, kračuni, jako popularne sunčanice i mnoge druge gljive.

Zanimljivo je koliki su bili iznenađeni otkrićem da su neke gljive koje su smatrali jestivima zapravo nejestive ili otrovne, dok su druge koje su do sada ignorirali jestive ili se čak smatraju pravim delikatesama.

- Zadovoljni smo ovakvim interesom posjetitelja koji su i danas tijekom dana donosili svježe ubrane gljive na procjenu stručnjaka. Slijedeći korak nam je osnovati udrugu gljivara u Vodnjanu i povezati se s drugim udrugama Južne Istre, jer bi voljeli upravo ovdje kod nas napraviti jedan središnji punkt gdje bi se zaljubljenici u gljive mogli obratiti za savjetovanje i edukaciju, rekao je Ennio Forlani iz TZ-a Vodnjan. (Napisala i snimila Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ )


Podijeli: Facebook Twiter