U Vodnjanu dijete ubijeno, nitko nije odgovoran!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo zdravstva okoncalo je u pulskom Centru za socijalnu skrb nadzor koji je naložio tadašnji ministar Darko Milinovic, nakon stravicnog ubojstva i samoubojstva u Vodnjanu u listopadu prošle godine, kada je 33-godišnji Mauro Pinzan ubio svog petogodišnjeg sina Samuela, a zatim i sebi oduzeo život.

Iako se odmah nakon tragedije prstom uprlo u pulski Centar za socijalnu skrb, koji je posredovao u razvodu, i to jer je po mišljenju vecine zakazao ne reagirajuci na upozorenja bivše supruge i majke Nathalie Marije o Maurovom cudnom ponašanju, inspekcijski je nadzor pokazao suprotno.

"Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo socijalne politike i mladih, inspekcijski nadzor Centra za socijalnu skrb u Puli obavljen je po nalogu ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovica dana 21. i 22. studenog 2010. godine. Prema dostupnoj dokumentaciji tada nije utvrdeno da je bilo nezakonitog i nestrucnog postupanja strucnih radnika koji bi se mogli povezati s tragicnim ishodom u obitelji, ili su na tragican ishod utjecali", piše u priopcenju koje smo dobili od potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opacic.

"Centar za socijalnu skrb u Puli proveo je tijekom 2010. godine postupak posredovanja prije razvoda braka supružnika i sudjelovao u postupku razvoda braka pred sudom. Utvrdeno je da su supružnici imali sporazum o zajednickom izvršavanju svih sadržaja roditeljske skrbi te da u vrijeme provodenja postupaka nisu postojali pokazatelji koji bi upucivali na ugroženost djeteta, odnosno koji bi zahtijevali poduzimanje mjera za njegovu zaštitu. Uvidom u dokumentaciju i urudžbeni zapisnik Centra utvrdeno je takoder da nije zaprimio žalbu ni obavijest suda da je na presudu o razvodu braka supružnika Pinzan uložena žalba", navodi se u priopcenju potpredsjednice Vlade.

No, kako nam je neposredno nakon tragedije ispricala Svijetlana Bilan, prijateljica Nathalie Marije, sporna je upravo žalba na presudu o razvodu supružnika Pinzan, odnosno odgovor na žalbu koji Samuelova majka do dana tragedije nije zaprimila.

Naime, taj je odgovor višeg, Županijskog suda, za Nathalie Mariju bio važan jer je ona u žalbi tražila da se preinaci prvostupanjska presuda o razvodu s Maurom, i to u dijelu u kojem je i njemu dopušteno da vida malog Samuela. Nathalie Maria je, naime, u žalbi navela da Mauro ima oscilacija u ponašanju i da je sklon verbalnim ispadima.

Stravican zlocin u Vodnjanu potresao je ne samo Istru, vec i ostatak Hrvatske. Do danas pravog objašnjenja za taj cin nema, osim nagadanja da se Mauro na neki nacin želio osvetiti supruzi, odnosno da joj je htio oduzeti ono što je ona najviše voljela - njihova sina Samuela. (Piše Srecko PERŠIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter