U Vodnjanu deložirana romska obitelj

Iz stana je odnesen i namještaj
Iz stana je odnesen i namještaj

"Gdje ću, na ulicu? Živim u Vodnjanu 32 godine, 13 godina sam u ovom stanu, supruga mi je teško bolesna, živimo sa sinovima, snahama i unucima i sad me tjeraju. Ovo je sramota za ovaj grad i Hrvatsku", rekao je Skender Ademi čija je 12-člana obitelj, u kojoj je i petero predškolske djece, danas deložirana iz stana u vodnjanskoj Ulici Angelo Ceccon 35, temeljem presude Općinskog suda.

Živjeli su u starogradskoj jezgri, u stanu površine 30-ak četvornih metara u vlasništvu Grada Vodnjana. Iseljenje su nadgledali predstavnici policije, suda, Centra za socijalnu skrb i Grada.

Deložacija je počela u jutarnjim satima, nešto poslije 10 sati, a iznošenje namještaja i iseljavanje obitelji potrajalo je do poslijepodneva. Do zaključenja članka obitelj nije pronašla alternativni smještaj.

Predsjednik županijskog Vijeća romske nacionalne manjine Nedžad Bajrami smatra da se gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović morao pobrinuti da do iseljenja ne dođe te da se više trebala uključiti i Istarska županija. Predsjednik Centra kulture Roma Istre Ibrahim Punušković mišljenja je pak da država ne čini dovoljno za Rome. Iako se, kaže, već četiri godine zna da će uslijediti deložacije, država predmete drži u ladici.

- Nažalost, ova obitelj mora biti deložirana jer je sud tako odlučio, ali Vladin Ured za nacionalne manjine i Vlada krivi su za ovakvo stanje. Gradonačelnik je u više navrata razgovarao s nama, bio je otvoren za komunikaciju i tražio od državnih institucija da se uključe, ali nisu poduzeli ništa, rekao je. Punušković i Ademi jučer su se u Zagrebu sastali i s potpredsjednikom Vlade Nevenom Mimicom, no ništa nije riješeno.

- Deložacija prijeti još šest obitelji pa se nadam da ćemo naći neki kompromis s Gradom i Županijom, rekao je predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini.

U Vodnjanu je danas nakratko bio i predstojnik Vladinog Ureda za nacionalne manjine Branko Sočanac.

- Ovdje se radi o odluci suda, koji ima sve relevantne činjenice. Lokalna zajednica, odnosno Grad Vodnjan mora rješavati ovo pitanje. Ne možemo se miješati u sudske odluke, rekao je Sočanac okupljenim predstavnicima Roma.

Deložacija obitelji Ademi bila je zakazana i prije mjesec dana, no odobrena im je odgoda jer su, kako nam je rekao Skender Ademi, smatrali da će se dotad naći neko rješenje. Obitelji Ademi je kuća u kojoj su živjeli od više od desetljeća izgorjela 2000. godine i tada su na korištenje od Grada dobili ovaj stan. Ademi nam je rekao da nije potpisao ugovor s Gradom pa nisu ni plaćali zakup.

- Činjenica je da pravomoćna presuda o deložaciji za tu adresu postoji od studenog 2010. godine. Grad Vodnjan nema ništa protiv Roma, ali moramo štititi gradsku imovinu. U ovoj nekretnini su se nalazila djeca, nisu imali struje, pitanje je kakva je statika zgrade. Ne smijemo dozvoliti da dođe do tragičnih posljedica jer je ova obitelj jednom već ostala bez kuće, rekao je Vitasović. (piše P. LUKEŽ; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter