U Vodnjanu ce zasaditi 50 tisuca maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljoprivredna udruga Agroturist pocela je dijeliti sadnice maslinarima. Podjela ce se obavljati u rasadniku u poslovnoj zoni Vodnjan-sjever, kod Uljanikove tvornice opreme, sve do isteka zaliha.

U jesenskoj, drugoj ovogodišnjoj podjeli, za stotinjak maslinara osigurano je 20 tisuca sadnica iskljucivo domacih sorti maslina, buže, istarske bjelice, rožinjole, žižolere i drugih. Kako kaže Franko Raguž, voditelj strucne službe udruge Agroturist, potražnja za sadnicama je, kao i uvijek, veca od ponude.

- Usprkos tome što i mi kao udruga vec godinama poticemo sadnju domacih vrsta maslina, i što medu maslinarima interes za njima raste, naši proizvodaci ne slijede ovaj trend, vec i dalje u rasadnicima prvenstveno uzgajaju strane sorte.

Samo ove godine podijelit cemo sveukupno 50 tisuca sadnica, racunajuci i onu proljetnu podjelu, a trenutacno imamo samo dva rasadnika s kojima suradujemo, jedan u Rovinju i jedan u Metkovicu. Oni uzimaju reznice naših starih domacih maslina koje nam se u roku od dvije godine vracaju nazad kao sadnice, objašnjava Raguž.

Vodnjanska udruga sadnicama opskrbljuje i podrucje Pule i Fažane, pa se vec za iducu godinu planira podjela dodatnih 25 tisuca sadnica maslina. Može se pretpostaviti da ce potražnja za sadnicama i dalje rasti buduci da se samo u Vodnjanu planira raspisati natjecaj za dodatnih 280 hektara poljoprivrednog zemljišta koje ce biti dano u zakup.

Trenutacno je na tom podrucju 180 hektara zemljišta zasadeno maslinama, što se može zahvaliti i gradu Vodnjanu koji je za subvencije maslinarima samo ove godine izdvojio 800 tisuca kuna, koliko je donirala i Županija.

- Obradovala nas je i vijest da su uljare vec sada otvorile svoja vrata, jer su do sada uvijek pocinjale raditi tek nakon berbe. Medutim, proizvodnja ekstradjevicanskog maslinovog ulja zahtijeva da se masline odmah nakon berbe dopreme u uljaru na preradu, a samo dobrom suradnjom lokalnih zajednica, maslinara, preradivaca i svih drugih institucija može se osigurati kvalitetno maslinovo ulje i njegov plasman na domacem i stranom tržištu, kaže Raguž.

Zahvaljujuci poticanju školovanja mladih za poljoprivredne profesije Grad Vodnjan danas ima barem cetiri diplomirana agronoma, što dokazuje da maslinarstvo postaje zaista ozbiljna profesija.


Podijeli: Facebook Twiter