U vodnjanskoj uljari prerađeno 715 tona maslina

Uljara San Lorenzo ove je sezone radila mjesec i pol, većinu tog vremena i po 24 sata dnevno
Uljara San Lorenzo ove je sezone radila mjesec i pol, većinu tog vremena i po 24 sata dnevno

Otkako je Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) preuzela vodnjansku uljaru San Lorenzo, još nikad nije tako mnogo i dobro radila kao ove sezone. Kako saznajemo od direktora AZRRI-ja Igora Merlića, od prvog vikenda u listopadu pa sve do 20. studenog, tijekom punih mjesec i pol dana, u vodnjanskoj je uljari prerađeno ukupno 715 tona maslina. Od toga je 615 tona maslina prerađeno za druge proizvođače, iz usluge, a za svoje potrebe AZRRI je otkupio i preradio 100 tona maslina, od kojih je dobiveno 12.500 litara ulja.

Zadržati sadašnju cijenu ulja

U Vodnjan su masline dolazile na preradu ponajviše sa Vodnjanštine, ali i iz Poreštine, Buzeštine, te s juga Istre odnosno s područja Ližnjana i Medulina. Tijekom kampanje prerade maslina gužva je bila velika, izdavali su se čak i brojevi za čekanje, a dobrih trideset dana uljara je morala raditi i po 24 sata dnevno.

Inače je od 2012. do 2014. godine uljara San Lorenzo pod AZRRI-jevom upravom iz godine u godinu povećavala promet, da bi 2015. godine došlo do naglog pada, jer su agrometeorološke prilike u cijelog Istri drastično smanjile urod maslina, pa je te godine prerađeno svega 250 tona maslinovog ploda. Ova godina je, nasuprot prethodnoj, bila agrometeorološki idealna, urod je izvrstan, i dobiveno ulje odlične je kvalitete, naglašava Merlić. Međutim, nesreća u sreći mogla bi biti činjenica da je kod svih istarskih proizvođača maslina urod izvanredan i kvaliteta odlična, pa se očekuje zasićenje tržišta, što bi moglo dovesti i do pada cijene istarskog maslinovog ulja. To ne bi bilo dobro, smatra Igor Merlić, jer Istra je dugo gradila ugled svoga maslinarstva, i sada kada je napokon došla do statusa najbolje maslinarske regije u svijetu i time se brend istarskog maslinovog ulja pročuo u svijetu, ne bi bilo mudro snižavati cijenu odnosno trebalo bi je zadržati na sadašnjoj razini od 85-100 kuna za litru, tim više što su troškovi proizvodnje veliki. Zbog svojstava ulja iz ovogodišnje berbe, njega će biti moguće čuvati i do dvije godine, pa plasirati malo-pomalo.

Distribucijski centar na Poreštini

U tom međuvremenu trebalo bi, smatra Merlić, uspostaviti izvozne kanale za plasman istarskog maslinovog ulja, pogotovo stoga jer će proizvodnja rasti i narednih će godina dolaziti u rod nove mlade masline zasađene prije 4-6 godina.

AZRRI svoje maslinovo ulje s etiketom Istriana planira plasirati kroz i do sada uobičajene kanale, restoranima i agroturizmima koji od ove agencije uzimaju i meso istarskog goveda ili istarskog magarca, a prodavat će ga i u vlastitoj prodavaonici u sklopu vodnjanske uljare. Cijena mu je 100 kuna po litri, a prodaje se u staklenim bočicama od dva decilitra, pola litre i 0,75 litara, te u limenkama od jedne, tri i pet litara.

Kako AZRRI postoji radi pomaganja istarskim poljoprivrednicima (primjer za to je upravo otkup viška maslina od istarskih proizvođača), u traženju rješenja za eventualni skori problem plasmana, u dogovoru s gradom Porečom, AZRRI planira otvaranje distribucijskog centra na Poreštini, gdje bi se od privatnih proizvođača otkupljivao višak gotovog maslinovog ulja, isključivo za dalju prodaju. Merlić smatra da bi to bilo dobro rješenje za mogući problem neprodanih viškova, ukoliko se sve dobro organizira. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter