U Vladi nema mjesta za one koji ne poštuju temeljna načela Ustava

Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

Predsjednik IDS-a Boris Miletić, koji će na subotnjem općem saboru stranke u Umagu "podnijeti račun" fiducijarima za rad u proteklom razdoblju i rezultate postignute na izborima, nema riječi razumijevanja za novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, o čijoj prijepornoj biografiji bruji hrvatska javnost. Miletić smatra kako je takvim ministarskim profilom ugrožen međunarodni ugled zemlje, ali i da nova vlast griješi i u drugim važnim pitanjima, poput smjene ravnatelja SOE Dragana Lozančića.

- Ministar kulture Hasanbegović pod teškim je optužbama - traži li i IDS njegovu smjenu?

- Nedopustivo je da u Hrvatskoj, kao modernoj europskoj zemlji nastaloj na temeljima antifašizma, funkciju ministra obnaša osoba koja poriče antifašizam i koja, čini se, ima povijest veličanja ustaštva. U Vladi Republike Hrvatske, bez obzira koja je politička opcija na vlasti, ne smije biti mjesta za osobe koje ne poštuju temeljne vrijednosti Republike Hrvatske. Osim što udaraju direktno na temelje naše demokracije, takvi incidenti ugrožavaju međunarodnu reputaciju Hrvatske i šalju svijetu jako ružnu sliku o nama.

Po meni, ova situacija ima dva moguća izlaza - ili da se ministar Hasanbegović u potpunosti ogradi od dosadašnjih neprihvatljivih stavova, ili da ga se smjesta smjeni! Ne treba ponavljati što antifašizam znači IDS-u i cijeloj Istri. Svako relativiziranje zločinačke prirode ustaškog režima, bilo kroz opravdanje zločina, bilo kroz obnove ustaške ikonografije i simbola, predstavlja anticivilizacijski čin kojeg nitko ne bi smio tolerirati. Ne razumijem kako je moguće da se još uvijek moramo baviti tim mučnim i sramotnim trenucima naše povijesti.

- Jedan od sporova u koje je odmah po dolasku na dužnost ušao ministar kulture odnose se na financiranje neprofitnih medija. Treba li ih država i dalje potpomagati?

- Neprofitni mediji važna su poluga u demokratizaciji društva i poticanju pluralizma medija i ne vidim nikakav razlog zašto ih se ne bi potpomagalo. Oni sigurno doprinose onome što nazivamo društvenim kapitalom. S druge strane, kriteriji dodjele tih sredstava trebaju biti apsolutno transparentni, odnosno, sredstva se trebaju dodjeljivati po jasnim i mjerljivim kriterijima. U tom smislu, sustav dodjele sredstava koji se do sad bio na snazi sigurno se može poboljšati.

Međutim, način na koji se ministar Hasanbegović prvi dan obračunao s neprofitnim medijima je u najmanju ruku nekorektan i šalje vrlo lošu poruku medijima i društvu općenito. Nažalost, prvih nekoliko poteza ove Vlade ne daje puno razloga za optimizam, barem kad su u pitanju građanska prava i slobode.

- Kako komentirate slučaj Dragana Lozančić i najavu njegove smjene u SOA-i?

- U pitanju je nacionalna sigurnost naše zemlje i to je apsolutni prioritet. Živimo u nesigurnim vremenima, globalno okruženje prepuno je prijetnji i u takvoj situaciji obezglaviti instituciju koja se brine za nacionalnu sigurnost smatram ishitrenim. Međutim, ne raspolažem s dovoljno informacija da bih mogao komentirati išta više od toga.

- Koje su glavne teme subotnjeg sabora IDS-a?

- U subotu, 13. će se u Umagu održati 28. Sabor IDS-a, a ujedno ćemo obilježiti 26 godina osnutka naše stranke. Radi se o 26 uspješnih godina kakvima se ne može pohvaliti niti jedna druga hrvatska stranka. Na Saboru ćemo, između ostalog, analizirati rezultate parlamentarnih izbora. Odličan rezultat izbora pokazuje da su građani prepoznali našu vjerodostojnost i dosljednost. IDS je i dalje najuspješnija stranka u Istri. Izabrali smo teži put kad smo odlučili na prošle parlamentarne izbore izaći sami s našim regionalnim partnerima, PGS-om i Listom za Rijeku.

Međutim, to je cijena političke dosljednosti koja IDS čini najsnažnijom strankom u Istri, a prema brojnim studijama i najuspješnijom regionalnom strankom u Europi. U svakom slučaju, imamo razloga biti jako zadovoljni, ali kao što uvijek naglašavam, naša je najveća snaga u promjeni - moramo biti još bolji i još više na raspolaganju svim građanima Istre. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter