U vjetar 8 milijardi kuna koncesija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U samo dva tjedna Vlada je nakanila iz korijena promijeniti uredenje kolektivnih ugovora propisano u Zakonu o radu, a ni godinu dana timu Jadranke Kosor nije bilo dovoljno da konacno uredi status državnog turistickog zemljišta i pocne naplacivati koncesiju tvrtkama koje to zemljište koriste.

Tako je i premijerka dodala godinu dana u cijelo desetljece u kojem hrvatske vlasti neuspješno donose zakon o turistickom zemljištu. Rijec je o sto tisuca cetvornih metara zemljišta u vlasništvu države koje koriste hotelske i apartmanske tvrtke i kampovi, a za to ne placaju nikakvu naknadu.

Da je u tih deset godina naplacivana naknada od jednog eura po cetvornom metru, moglo se godišnje zaraditi sto milijuna eura, što je, primjerice, godišnji trošak naknada za nezaposlene. Ili dosad ukupno milijardu eura, odnosno osam milijardi kuna, što je iznos trenutnog proracunskog deficita.

Vlada Ivice Racana u cetiri godine nije, unatoc dva pokušaja, uspjela donijeti taj zakon, Sanaderova Vlada je u gotovo šest godina izradila tri prijedloga, ali zakon nikada nije usvojen i država nikada nije naplatila nijednu kunu koncesijske naknade.

Oba puta zakonu su se oštro usprotivili veliki poslodavci u turistickom sektoru koji, naravno, nisu htjeli placati naknadu za korištenje zemljišta, a neki od njih su vodili i sporove s državom da bi se upisali kao vlasnici zemljišta koje nije ušlo u temeljni kapital njihovih tvrtki i trebalo im je dodatno vrijeme u kojem su ocekivali za sebe pozitivnu presudu.

Zakon još nije usvojen, a u proracun se nije slila ni kuna na osnovu tog zemljišta vrijednog nekoliko milijardi kuna. Regulativa vezana uz turisticko zemljište "teše" se vec godinu dana i sada se ocekuje da Vlada u trece citanje pošalje svoju konacnu verziju, dok se s druge strane Zakon o radu namjerava usvojiti po hitnoj proceduri, odnosno u jednom citanju.

Zakonu o turistickom zemljištu prijeti umiranje ako Vlada ponovno ne aktivira proceduru i u Sabor ne pošalje svoj konacni prijedlog.


Podijeli: Facebook Twiter