U vilu ušao zbog bolesnog sina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na "ljetovanje" u zapuštenoj državnoj Vili Kremešek u Opatiji Tomislava, koji sebe i svoju obitelj prehranjuje skupljanjem boca, nije motivirala želja za ugodom na jadranskoj obali nego sinova bolest. Nakon što je objavljen tekst o njemu i zapuštenoj državnoj imovini Tomislav nam se javio i primio nas je u skromnom domu svoje obitelji u Zagrebu, u suterenu. Tomislav nema ni 40 godina, branitelj je, nezaposlen, radio je u privatnoj firmi i dobio otkaz, otac je dvoje male i bolesne djece, supruga mu je nezaposlena. Dobila je otkaz za vrijeme druge trudnoće.

Njegov sin, koji još nema pet godina, ima atopijski dermatitis koji, ako se ne liječi, može prijeći u astmu. Zbog bolesti bi trebao barem pet tjedana, a po mogućnosti dva mjeseca godišnje biti na  morskom zraku.

- Lani smo preko Caritasa bili u Rovinju tjedan dana, ali to nije bilo dovoljno za sina. Za napuštenu vilu u Opatiji slučajno sam saznao, vidio sam je i lani sam napravio šator u vrtu vile i doveo obitelj, govori nam Tomislav. Odbija pomisao na to da je provalnik, da je učinio bilo što loše ili ikoga oštetio. Lani on i njegova obitelj nisu ni ušli u kuću jer nisu znali da je otključana. Boravak na moru pomogao je njegovu sinu. Zdravstveni problemi manifestirali su se na proljeće, a bez "ljetovanja" osip i plikovi osuli bi ga već najesen.

- Ove godine smo računali da ćemo biti u šatoru kojega smo lani ostavili. Kad smo došli vila nije bila prazna, bila je u njoj neka mlađarija, kaže. Osim njih svako malo je netko dolazio i odlazio, prenoćio koju noć. Očito je da Vila Kremešek funkcionira kao skvot. Zaključili da je za djecu bolje da budu u zidanoj zgradi, temeljito počistili kuću i iz nje iznijeli dvadesetak vreća za smeće i još dvije vrećice pune korištenih šprica.

- Svakoga dana sam barem tri puta prolazio uzduž i poprijeko Opatijom i okolicom. Treba skupiti boca za 200-300 kuna dnevno, s tim novcem kupiti hranu i druge potrepštine za nas četvero, a nisam ja jedini skupljač boca na tom terenu. Navečer bi izašli u šetnju Opatijom i tada bi svi skupa skupljali boce, pa onda ujutro u "Billu" po namirnice i topli obrok za djecu, opisuje nam svoje "ljetovanje" Tomislav. (T. PONOŠ/NL)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter