U Venezueli od početka godine ubijeno 120 policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sto dvadeset policajaca ubijeno je od početka godine u Venezueli, jednoj od država s najviše nasilja u svijetu, objavila je u petak udruga koja se bavi evidencijom nasilja. Venezuela je prepuna oružja i druga je u svijetu, nakon Hondurasa, po broju ubojstava, prema podatcima Ujedinjenih naroda.

Posljednjih godina množe se slučajevi napada na policajce, kojima napadači oduzimaju oružje, vozila i mobitele. Zaklada Fundepro, skupina koja se bavi evidencijom nasilja, objavila je da je u prvoj polovici godine zabilježila 120 ubojstava policajaca. U prošloj godini ubijeno ih je 268. Osim tijekom pljački, policajci ginu zbog osvete ili u potjeri za osumnjičenicima.

Čelnica Fundeproa Jackeline Sandoval izjavila je da su vlade predsjednika Nicolasa Madura i njegova prethodnika Huga Chaveza odgovorne za to što je zločin u Venezueli izmakao nadzoru i što cvate bezakonje. "Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo je 23 sigurnosna plana, a ni jedan ne funkcionira", rekla je Sandoval.

"Dok se ne reformira pravosudni sustav, vladat će bezakonje, a to pridonosi valu zločina u zemlji", pojasnila je. Osim što često ubijaju policajce, kriminalci su ubili 35 vojnih časnika i 11 tjelohranitelja, objavio je Funepro. Madurova socijalistička vlada ne objavljuje službene podatke o ubojstvima policajaca, ali je borbu protiv takvih zločina proglasila prioritetom na početku mandata 2013. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter