U Veneciji ni jednog mletačkog topa!

Marco Morin i Carlo Beltrame
Marco Morin i Carlo Beltrame

U prisustvu domaćih konzervatora, kustosa i ljubitelja starog oružja, talijanski stručnjaci Marco Morin i Carlo Beltrame održali su jučer u oštariji Ferlin u Savičenti zanimljivo predavanje o mletačkoj artiljeriji i topovima mletačke provenijencije na Mediteranu. Marco Morin je fizičar, balistički forenzičar i istraživač povijesti oružja iz mletačkog razdoblja, dok je njegov suradnik Carlo Beltrame podvodni arheolog i sveučilišni profesor istraživanja i očuvanja podvodne baštine. Upravo dovršavaju knjigu o mletačkoj artiljeriji od 1380. do 1797. godine.

Dosad su u Turskoj i Grčkoj te nešto manje u Hrvatskoj (najčešće topovi iz podvodnih olupina), istražili i temeljito katalogizirali 170 topova, od čega je čak stotinjak pronađeno u Turskoj. Te je topove Turska zaplijenila od mletačke vojske. Zanimljivo je da u samoj Veneciji nema sačuvanih mletačkih topova jer ih je Napoleon sve uništio. Prvi topovi zovu se bombarde, a jedan takav nalazi se na zidinama Roča.

U 15. stoljeću počeli su se izrađivati topovi od bronce; oni nisu poput željeznih mogli eksplodirati i ozlijediti ljude, već samo implodirati, a i nisu hrđali kao željezni. U 15. stoljeću topovi su se izrađivali iz dva dijela, a takav je i top koji Mario Ferlin drži u svojoj oštariji.

Prvi topovi izrađivani su u dijelu Venecije koja je toponim dobio po procesu izlijevanja topova, a koji se zove - ghetto. Vlasti Mletačke Republike dodijelile su taj dio grada 1516. Židovima koji su tu morali stanovati. Kasnije se pojam "geta" udomaćio za sva židovska geta, ali i za sva diskriminirana područja nekog grada. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter