U veljači početak suđenja istarskom županu Flegi

Valter Flego (M. ANGELINI)
Valter Flego (M. ANGELINI)

Istarski župan Valter Flego, optužen da je kao bivši gradonačelnik Buzeta oštetio gradski proračun za više od pola milijuna kuna, u utorak je na pripremnom ročištu na Županijskom sudu u Rijeci odbio nagodbu, a početak suđenja najavljen je za veljaču 2015.

Flego je nagodbu odbio jer se ne osjeća krivim, a točan datum sudskog postupka koji će početi u veljači 2015., bit će naknadno određen, potvrđeno je Hini iz Ureda istarskoga župana. Istarski župan Flego optužen je da je u vrijeme dok je bio buzetski gradonačelnik, sebi i nekim suradnicima nezakonito povisio plaće, čime je grad Buzet oštećen za oko 539 tisuća kuna. Uskok je istragu protiv Flege pokrenuo 2013. godine, a ove je godine podignuo i optužnicu za zloporabu položaja i ovlasti. Predmet na riječkom Županijskom sudu vodi sudac Saša Cvijetić.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. godine sebi i suradnicima - zamjeniku gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće. Kako bi to mogao učiniti, navode u Uskoku, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010. godine, Flego je donio Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta. Na temelju tog pravilnika mu je osnovna plaća povećana za 5 posto na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti te 15 posto za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Ni istarski župan niti njegovi odvjetnici nisu nakon za javnost zatvorenog ročišta htjeli davati izjave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter