U veljači drastično manji broj oboljelih od gripe

Ilustracija (T. ZORIĆ)
Ilustracija (T. ZORIĆ)

Od početka godine do sredine veljače u Istarskoj županiji je prijavljeno 150 osoba oboljelih od gripe, a najviše prijava o oboljelima stiglo je s područja Labina i Rovinja. Među oboljelima prevladavaju dobne skupine od 30 do 60 godina, a potom od 7 do 14 godina. U odnosu na prošlu godinu trenutno je znatno manji broj oboljelih. Usporedbe radi, u siječnju prošle godine bilo je prijavljeno 1.372 osobe, a ovog siječnja samo 58. U prva dva tjedna veljače prošle godine bila su 1.402 prijavljena slučaja, a ove godine u prva dva tjedna veljače 92 osobe.

Laboratorij samo u Zagrebu

Komentirajući podatak o dvoje umrlih u Hrvatskoj od svinjske gripe, mr. sc. Branka Sep-Ševerdija, epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, kaže:

- U Hrvatskoj trenutno imamo gripu koja je niskog intenziteta, ali u uzlaznoj putanji pa se vrhunac gripe može očekivati krajem veljače ili početkom ožujka. Iako situacija nije alarmantna, novost je što je ove godine podtip tzv. svinjske gripe (A/H1N1) zastupljen u većem postotku u odnosu na prijašnje sezone. U cirkulaciji je zastupljen čak 85 posto, prije dva tjedna bio je i 90 posto, a ostalo je podtip virusa A (H3N2). Posebno ugrožene su skupine kroničnih bolesnika, trudnice i djeca u dobi do dvije godine te pretile osobe koje imaju problema s disanjem zbog prevelike težine. Pokazalo se da starije osobe, one iznad 65 godina koje se i najviše cijepe, nisu ugrožene u odnosu na mlađu populaciju, uz već spomenute ugroženije skupine.

Podtip virusa A (H1N1), koji se pojavio 2009. godine kao novi soj virusa i uzrokovao pandemijsku gripu, u narodu poznatu kao svinjska gripa, s vremenom je postao sezonski virus, ali je ove godine daleko dominantniji u odnosu na drugi podtip A (H3N2). Dr. Sep-Ševerdija kaže da su oboljeli u Istri prijavljeni na osnovu kliničke slike, bez laboratorijske potvrde, pa se ne može znati koji je od tih virusa prisutan. U županijskom Zavodu ne obavljaju takvu laboratorijsku provjeru, već se to radi u Referentnom laboratoriju za gripu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu. I da u pulskoj bolnici bude zadržan pacijent s teškom upalom pluća kao komplikacijom gripe, uzeli bi mu bris nosa i ždrijela i tražili potvrdu u Zagrebu radi li se o virusu gripe i kojeg podtipa.

Cijepljeni su puno zaštićeniji

U Istri je prošlogodišnje sezone gripe cijepljeno 10.284 osobe, a za ovosezonsku gripu obrađeno je oko 70 posto izvješća i prema tim nepotpunim podacima dosad je cijepljeno 6.927 osoba. Ove godine cijepilo se više ljudi nego prijašnjih godina, odaziv je bio znatno veći, a ukupno je preko Zavoda za javno zdravstvo za Istru nabavljeno 11.970 doza cjepiva.

- Treba naglasiti da su svi koji su se cijepili daleko zaštićeniji, jer je cjepivo pogođeno, uključuje i zaštitu od ovog virusa (A/H1N1), poznatog kao virus svinjske gripe. Ove godine nije bilo ni mutacije virusa i možemo reći da je efikasnost cjepiva zadovoljavajuća. Cjepivo ne predstavlja nikada stopostotnu zaštitu te zato uvijek naglašavamo važnost provođenja općih mjera zaštite: da se izbjegavaju zatvoreni, neprozračeni prostori gdje ima puno ljudi, da se što više boravi na svježem zraku, bavi fizičkom aktivnošću, da se često peru ruke, posebno nakon kašljanja i kihanja, da se unosi hrana bogata vitaminima radi ojačavanja imunološkog sustava, da se odvoji vrijeme za odmor - što je također bitno, a na što sve češće zaboravljamo, te da se pije dovoljno tekućine i, normalno, ukoliko netko oboli, da obavezno odleži gripu jer je to teška bolest, upozorava dr. Sep-Ševerdija.

Odležati tjedan dana

Oboljeli treba odležati, mirovati tjedan dana. Ne treba ići liječniku odmah, nego samo ako se pogoršaju simptomi. Ako se primijete vrtoglavica, bol u prsima, kratkoća daha, treba potražiti liječničku pomoć jer je tada riječ o komplikaciji gripe, najčešće je to upala pluća. "Podtip virusa A/H1N1 odgovoran je za povećan broj hospitalizacija zbog ozbiljnih komplikacija od gripe, kao što je teška upala pluća koja može završiti smrtno, što su pokazala dva dosadašnja slučaja u Hrvatskoj", upozorava epidemiologinja dr. Branka Sep-Ševerdija iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Kako prepoznati gripu?

Klinička slika gripe je jasna: prepozna se jer te prikuje za krevet, imaš glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, loše se osjećaš, pojavi se suhi kašalj i visoka temperatura od 38,5 stupnjeva Celzijevih naviše. Prva tri dana oboljeli se jako loše osjeća, ali ako temperatura i dalje traje i dalje je jako loše opće stanje, a ako još i probada u prsima, znači da je nastupila komplikacija i treba potražiti liječnika, kaže dr. Sep-Ševerdija.

Najpogođeniji Irska, Grčka, Finska, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina

U Europi visoku razinu aktivnosti gripe imaju Irska, Grčka, Finska, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina. U Sloveniji, Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj je umjerena aktivnost virusa gripe, a nisku razinu imaju Italija, Mađarska, Srbija i Slovačka, kao i Hrvatska. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter