U Velikoj Gorici izvanredne mjere obrane od poplave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave, priopćeno je večeras iz Ureda župana Zagrebačke županije nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja.

Dražen Budišić iz Centra za obranu od poplava rekao je da je u porastu vodostaj na području Rugvice.

Budišić je Hini kazao da se vrhunac vodnog vala na području Rugvice očekuje sutra oko 9 sati. "Očekuje se vrhunac vodnog vala od 923 cm i ako voda dođe do te razine, bit će proglašeno izvanredno stanje", napomenuo je.

Također, dodao je da se vrhunac vodnog vala na području Prevlake očekuje sutra oko 14 sati, a oko 17 sati na području Ivanić Grada.

"Prognoze govore da će se na području sva tri vodomjera morati proglasiti izvanredno stanje, a vodostaji će biti ili u rangu vodostaja 2010. godine ili niži", rekao je Budišić.

Vrhunac vodnog vala prošao je oko 19 sati kroz Zagreb pa se sa Savom sada bore područja nizvodno od glavnoga grada.

Po posljednjim podacima iz Hrvatskih voda, u 18 sati uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave za područje nizvodno od Zagreba. U Međimurskoj županiji održana je sjednica Županijskog stožera zaštite i spašavanja u Nedelišću i proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave na Dravi. Zbog prelijevanja vode preko nasipa, u duljini od 2,5 kilometara ugrožena su mjesta Pušćine, Nedelišće i Trnovec te se postavljaju dodatni zečji nasipi.

Tijekom noći Dravom se kroz Varaždinsku županiju spustio vodeni val iz Slovenije i Austrije pri čemu se Drava izlila iz korita na području naselja Lovrečan Otok u općini Cestica, pa je noćas oko 1 sat provedena evakuacija stanovništva.

Na temelju odluke općinskog načelnika Cestica Mirka Korotaja, u 15,30 sati počela je evakuacija oko 300 mještana iz naselja Virja Otoka. Evakuirani mještani će biti smješteni u vatrogasni dom u Cestici ili kod rodbine.

Pošto je u Virju Otoku oko podneva probijen nasip na jednome mjestu, oko 15 sati popustio je nasip u dužini od 30 metara. Iz Virja Otoka najprije je bilo evakuirano oko 80 osoba, a zatim je na temelju odluke načelnika počela evakuacija i ostalih mještana.

Od jučer je zatvoren granični prijelaz Dubrava Križovljanska, a od jutros i granični prijelaz Otok Virje, zbog mogućega prelijeva rijeke Drave. Zatvorena je i županijska cesta 2 028 dionica Brezje - Otok Virje, lokalna cesta i granični prijelaz Otok Virje - Virje Križovljansko.

Drava se poslijepodne prelila preko nasipa u blizini Pušćina u Međimurskoj županiji. Tridesetak kuća i baptistička crkva u mjestu su poplavljeni, a budući da vodostaj još raste, prijeti opasnost od prelijevanja vode u druge dijelove naselja. Voda je stigla i do naselja Gornjeg Hrašćana, a ljudi su napustili poplavljene domove te, kako je rekao međimurski župan Ivan Perhoč, nema potrebe za prisilnom evakuacijom.

Promet na državnoj cesti između Čakovca i Varaždina teče jednim prometnim trakom, a prijeti opasnost da Drava poplavi  prometnicu.

Zbog izlijevanja rijeke Mure u Međimurju je zatvoren malogranični cestovni prijelaz Sveti Martin-Hotiza.

Poplavljeno područje u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji obišao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u pratnji glavnog direktora Hrvatskih voda Ivice Plišića. Jakovina je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su nadležne službe reagirale na vodni val, budući da se radi o vodostaju kakav se bilježi jedanput u tisuću godina.

Na ulasku u Hrvatsku prognoziran je protok Drave od 3100 kubičnih metara u sekundi (m3/s), a trenutačno je čak 3300 m3/s. Dosad je najveći zabilježen protok bio 2800 m3/s. Zbog toga će biti problema s transportom vodnog vala nizvodno prema Osijeku. Iz Hrvatskih voda kažu da takav protok Drava ima jednom u tisuću godina.

Vodeni val Save koji je iz Slovenije ušao u Hrvatsku sada je na području Podsuseda i vodostaj iznosi 497 centimetara, što je manje nego 2010. kad je zbog sličnog vodenog vala velikogoričko područje pogodila poplava, doznaje se poslijepodne u Hrvatskim vodama. Poplavljena su nizinska područja Brdovca i Zaprešića koja su nenaseljena i nisu branjena nasipom.

Vodeni val Save večeras će proći zagrebačko područje, tijekom noći očekuje se njegov vrhunac na velikogoričkom području, a tijekom sutrašnjeg dana pratit će se njegovo kretanje na područje Sisačko-moslavačke županije.

Na području Zagreba nisu proglašene izvanredne mjere. Odteretni kanal Sava - Odra prima višak vode. 

Velika Gorica sprema se za vrhunac vodenog vala. Vatrogasci su cijelu noć gradili zečji nasip od Zablatja do Bukevja. Napunjeno je 15.000 vreća s pijeskom i raspoređeno duž nasipa. Gradnja je završena u 3.50, a u njoj je sudjelovalo 220 dobrovoljnih vatrogasaca s područja Velike Gorice.

Drugi dio vatrogasnih snaga velikogoričke Vatrogasne zajednice aktiviran je te u 12 sati počinje s drugim punjenjem vreća i podizanjem nasipa. Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje dežuran je u Vatrogasnom domu u Strmcu Bukevskom.

Na području Banovina Sisak nadvisuje se nasip kod Martinske Vesi i Željeznog Desnog. Na dijelu južnog nasipa retencije Lonjsko polje, koji je u izgradnji, poduzimaju se mjere zaštite dijela trase koji nije izveden. Također je izdan nalog za ispomoć vatrogasnim postrojbama na izradi zečjih nasipa. U Sisačko-moslavačkoj županiji vodeni val očekuje se navečer.

Vodostaj Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, posebno na Dunavu. Može se očekivati da će se pripremne mjere obrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, kada bi vodostaj te rijeke mogao biti plus 240. (Hrt.hr.)

Vodostaji u Sloveniji u padu

Protok vode u rijekama u Sloveniji nakon jučerašnjih bujica i mjestimičnih poplava od jutros je uglavnom u padu i stanje se smiruje. "Crveni alarm" koji označuje najviši stupanj opasnosti od poplava na snazi je još u dijelu toka rijeke Drave, koja je jučer imala najveći protok u posljednjih 47 godina. Vodostaj je od ponedjeljka navečer ipak u padu pa je protok Drave kod Dravograda u 2 sata ujutro iznosio 1250 kubičnih metara u sekundi.

Crveni alarm još je na snazi i u donjem toku rijeke Save prema granici s Hrvatskom. Kako je objavila nacionalna agencija za okoliš, može se očekivati da će Sava u jutarnjim satima početi padati i na granici s Hrvatskom te na tom mjestu dostići protok od oko 2600 kubičnih metara u sekundi.

Jučer su u Sloveniji probleme stvarale nabujale rijeke Soča, Sava, Sava Bohinjka te Drava. Mnoge su ceste bile zatvorene, bio je otežan pristup nekim mjestima, a stanovnici pojedinih sela bili su evakuirani.

Po prvim procjenama stručnjaka oštećeno je oko 2.200 objekata, a materijalna šteta samo u sjeveroistočnom dijelu zemlje, koju je većinom izazvao vodeni val na Dravi, iznosi desetak milijuna eura, objavili su mediji.

Mnogo je štete i u drugim krajevima Slovenije uslijed odrona i oštećenja cesta, mostova i druge infrastrukture. Ministar prometa i okoliša Zvonko Černač izjavio je u utorak prilikom posjeta krajevima zahvaćenim poplavama da su bujice oštetile nekoliko tisuća stambenih i poslovnih objekata, a pomoć i sanacije oštećene infrastrukture osigurat će se iz proračunskih zaliha i preraspodjelom postjećih proračunskih postavki.

Ministarstvo vanjskih poslova zanijekalo je u utorak nagađanja da su za štete u Sloveniji krive  preslabe komunikacije s Austrijom, navevši da je razmjena informacija o porastu vodotoka Drave i pražnjenju naraslih hidroakumulacija u susjednoj Austriji bila provedena u skladu s međunarodnim protokolima i zakonom.

Za ta je pitanja odgovorno austrijsko-slovensko povjerenstvo za upravljanje rijekom Dravom, koje jamči da su protokoli i zakonske odredbe bili poštovani, te da je zbog jakih padalina i viška vode u akumulacijama riječ o katastrofalnoj prirodnoj situaciji koja se nije mogla izbjeći, izjavio je novinarima slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Rekordi u Varaždinskoj županiji

Vrhunac vodenog vala koji je noćas oko 4 sata stigao na područje Varaždinske županije ima protok od 3.140 metara kubnih u sekundi što je apsolutni rekord. To je za oko 400 metara kubnih u sekundi više nego što je izmjereno sredinom šezdesetih godina kada je djelomično poplavljen Varaždin.

Riječ je o još goroj prognozi nego što ju je u ponedjeljak tijekom dana za Novi list najavio Ladislav Grđan  iz varaždinske podružnice Hrvatskih voda, odnosno da bi protok vode na Dravi na varaždinskom području mogao tijekom noći dosegnuti 3100 kubičnih metara u sekundi.

Vrhunac vodenog vala na Dravi stigao je iz Slovenije u Hrvatsku i odmah prouzročio velike probleme na slovensko-hrvatskoj granici.

Centar za obranu od poplava upozorava kako su obilne oborine koje padaju od 4. studenoga dovele do naglog porasta vodostaja rijeka Save, Mure, Drave i Kupe. Jučer je došlo do naglog porasta vodostaja rijeke Save na potezu od Jesenica do Zagreba pri čemu se maksimalne vrijednosti očekuju danas.

Temeljem prognoza Glavni centar obrane od poplava izdao je nalog svim voditeljima branjenih područja za proglašenje redovnih mjera obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava Jesenice do Sava Dubrovčak.

Vodostaj Drave će do vikenda porasti za 150-200 cm u odnosu na današnje iznose, a u kulminaciji će na većini mjerodavnih vodomjera za različite iznose premašiti razine mjerodavne za uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama. Prema trenutno dostupnim podacima, za sada se ne očekuje uvođenje redovite obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Vodostaj Dunava će do vikenda porasti za 100-120 cm u odnosu na današnje iznose. Za sada se ne očekuje uvođenje pripremnog stanja obrane od poplava na zaštitnim vodnim građevinama.

Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere obrane od poplava, vezano uz dolazak najavljenog vodnog vala nastavljaju s radom, te prema državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere. (Novi list, Hina)


Podijeli: Facebook Twiter