U Vecernjem i dalje mimo Zakona o radu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar danas je na pocetku zasjedanja Hrvatskog sabora pitao što je s prošlotjednim zahtjevom klubova zastupnika, upucenom iz Sabora prema Vladi, da ih u vezi sa situacijom i zapletom u Vecernjem listu izvijeste ministar gospodarstva ?uro Popijac i glavni državni inspektor.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izvijestio je da je glavni državni inspektor obavio nadzor u Vecernjem listu pa ce i njemu i ministru gospodarstva ponovno uputiti poziv da dodu pred zastupnike.

Silvano Hrelja (HNS) je predložio da o stanju u Vecernjaku raspravlja i saborski Odbor za rad i socijalno partnerstvo jer, kako je rekao, Sabor ne smije nešto znati, a ne ciniti ništa, a potom su zastupnici nastavili rad prema dnevnom redu.

Uoci sjednice vecernjakovci u štrajku dijelili su zastupnicima letke na kojem opetovano upozoravaju da se u hrvatskim medijima ne primjenjuje Zakon o radu. Više od 50 ljudi priznalo je da svakodnevno u Vecernjem listu radi s autorskim ugovorom mimo Zakona o radu, navode u letku i pitaju kako to da inspekciji rada tu nije ništa dvojbeno.

"Zašto strane tvrtke ne poštuju hrvatske zakone?", pitaju se vecernjakovci u štrajku i u letku navode da je Styria Vecernji list kupila za 26 milijuna DEM, a iz njega izvukla 830 milijuna kuna, što je otprilike deset puta više. Navode i da je za 10 godina pod Styrijom Vecernji list pao s 250.000 na 70.000 prodanih primjeraka, sa 260 na 102 stalno zaposlena.

Upozoravaju i na Styrijine dvostruke standarde u Austriji - gdje je prijatelj zaposlenika i u Hrvatskoj - gdje im je žestoki neprijatelj.

"Zašto vi i Vlada dopuštate da stranci omalovažavaju hrvatske radnike?", pitaju vecernjakovci u štrajku saborske zastupnike i pozivaju ih da sa saborske govornice progovore o problemima u Vecernjaku i sruše blokadu medijskih tajkuna koji ne daju da se o tome govori i piše.

Povjerenik Vecernjakove podružnice Sindikata novinara Anton Filic je u izjavi za novinare pred Saborom ustvrdio da pravih razgovora s poslodavcem nije niti bilo jer im je bio postavljen ultimatum da prekinu štrajk i tek onda krenu u razgovore.

"Mi smo im ponudili kompromisni prijedlog - produljenu primjenu nekih pravila iz kolektivnog ugovora, no oni su i to odbili", kazao je. "Ocito je da se tu radi o 'dealu' izmedu dijela vlasti i medijskih tajkuna, a na štetu novinara i medijskih sloboda u Hrvatskoj", ocijenio je Filic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter