U Vatikanu blokirano plaćanje karticama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Italija je blokirala uporabu kreditnih i debitnih kartica u Vatikanu zbog nedovoljne transparentnosti financijskog poslovanja, što toj maloj državi može otežati ostvarivanje jednog od važnijih prihoda, objavili su u četvrtak izvori iz financijskih krugova.

Izvor blizak talijanskoj središnjoj banci rekao je da je ta institucija u prosincu uskratila dopuštenje banci Deutsche Bank Italia, koja je Vatikanu pružala usluge elektronskog plaćanja, jer je ocijenjeno da Sveta Stolica nema sustav za sprečavanje pranja novca.

"Banca d'Italia ne može dati ovlaštenje jer Vatikan, osim što ne poštuje propise u vezi pranja novca, nema pravne preduvjete, odnosno, nema zakone o bankarstvu i financijskom poslovanju i odgovarajući nadzor", rekao je izvor.

Po talijanskim propisima, Deutsch Bank za pružanje usluga kartičnog poslovanja u Italiji treba odobrenje talijanske središnje banke.

Moneyval, odbor pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, u izvješću od 2012. utvrdio je ozbiljne nedostatke u radu Zavoda za vjerske poslove (vatikanske banke), i zatražio da pojača mjere za sprečavanje pranja novca i poveća transparentnost.

"Banca d'Italia nije odobrila zahtjev Deutsche Banka za licencu jer Italija smatra da Vatikan ne poštuje njezine norme za sprečavanje pranja novca", rekao je agenciji Reuters drugi izvor blizak pitanju.

U izjavi Vatikana samo se kaže da je istekao ugovor s bankom koja je do sada osiguravala elektronsko plaćanje i da su u tijeku razgovori s drugim pružateljima takvih usluga te da se očekuje da će prekid elektronskih plaćanja biti "kratka vijeka".

Prodaja poštanskih maraka, suvenira i ulaznica za Vatikanske muzeje najveći je izvor prihoda za Svetu Stolicu poslije donacija i investicija. Godine 2011. ulaznice za Vatikanske muzeje donijele su prihod od 91,3 milijuna eura, ali nije poznato koliki je postotak od toga bio kartičnim plaćanjem. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter