U Vanuatuu izvanredno stanje nakon uragana Pam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo snažan uragan koji je pogodio otočnu državu Vanuatu oštetio je ili uništio do 90 posto kuća u glavnom gradu Port Vili, objavila je u nedjelju nevladina humanitarna organizacija Oxfam, a prvi zrakoplovi s humanitarnom pomoći iz okolnih zemalja počeli su slijetati u nedjelju.

"To će izgleda biti jedna od najgorih katastrofa ikada viđena na Tihom oceanu a opseg humanitarnih potreba bit će ogroman", kazao je direktor Oxfama za Vanuatu Colin Collet van Rooyen. "Cijele zajednice odnio je uragan", dodao je on.

Republika Vanuatu proglasila je izvanredno stanje u nedjelju nakon prolaza uragana Pam tom otočnom državom na južnom Pacifiku gdje su čitava sela sravnjena sa zemljom u jednoj od najgorih meteoroloških katastrofa koje su ikada zadesile to područje. 

Nacionalni ured za katastrofe potvrdio je da je šest stanovnika smrtno stradalo u uraganu dok je prema nepotvrđenim podacima poginulo 44 osoba samo u jednoj od šest pokrajina Vanuatua, jedne od najsiromašnijih zemalja na svijetu. 

No zbog gotovo općeg prekida komunikacija na otočju, velikim dijelom odsječenim od svijeta, nemoguće je točno procijeniti ljudske žrtve katastrofe, 48 sati nakon prolaza Pama, uragana pete kategorije, najviše, s naletima vjetra iznad 300 kilometara na sat.

Svih šest žrtava poginulo je u Port Vili, glavnom gradu države s 83 otoka u otočnoj skupini Novi Hebridi. 

Humanitarne agencije koje čekaju kad će se moći poslati pomoć na otoke opisale su prizore sveopće opustošenosti: sela sravnjena sa zemljom, srušene kuće, iščupana stabla, ceste izvan upotrebe.

Više od 2000 osoba sklonilo se u Port Vili. 

"Stanovnici Vanuatua proživjeli su tijekom prolaza uragana "petnaest ili trideset minuta apsolutnog užasa", ispričala je Alice Clements, dužnosnica UNICEF-a prisutna u Port Vili. 

"Ljudi nemaju vode, struje, stanje je trenutno beznadno", opisala je Clements.

Velika Britanija obećala je dva milijuna funti, EU milijun eura, Novi Zeland 730.000 dolara. Australija je najavila pomoć od pet milijuna australskih dolara i ekipe za spašavanje. 

Za SAD Susan Rice, savjetnica za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame, napisala je na Twitteru: "Bit ćemo tamo za njih". 

Uragan je prošao glavnim otokom Vanuatuom gdje stanuje 65.000 stanovnika te skupinom otoka više na jugu koji imaju 33.000 stanovnika. 

Po meteorološkim službama Fidžija, uragan trenutno gubi na intenzitetu i trebao bi dospjeti u ponedjeljak do Novog Zelanda.

Prva humanitarna pomoć počela je stizati kada je iz Novog Zelanda na otočje sletio prvi Hercules s osam tona pomoći i timovima. Zračna luka Port Vile djelomično je otvorena. 

Australija je poslala dva vojna zrakoplova uključujući jedan sa zdravstvenim radnicima i timovima za spašavanje te zalihama pomoći.

Francuski vojni avion s opremom za spašavanje krenuo je u pomoć u nedjelju iz Numee u Novoj Kaledoniji u pravcu Vanuatua. 

"Vojni avion tipa Casa sadrži generatore, namirnice, prijenosnik" i prevozi "vojnog inženjera, pripadnika civilne sigurnosti Nove Kaledonije i pripadnika Crvenog križa", kazao je novinarima Paul-Marie Claudon, direktor kabineta visokog povjerenika Francuske Republike u tom francuskom prekomorskom departmanu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter