U Valturi prvi istarski mikrosustav za navodnjavanje

Dio starog sustava za navodnjavanje na imanju kaznionice Valtura (D. ŠTIFANIĆ)
Dio starog sustava za navodnjavanje na imanju kaznionice Valtura (D. ŠTIFANIĆ)

Ukupno 65 milijuna kuna vrijedan je sustav za navodnjavanje koji se u prosincu počeo graditi na poljoprivrednom imanju kaznionice u Valturi, kao prvi u nizu projekata kojima Istarska županija namjerava postupno dovoditi vodu za natapanje do skoro polovice sveg obradivog zemljišta na ovom području.

Podsjetimo, još 1998. godine napravljen je plan navodnjavanja 22.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, koji se međutim nije mogao realizirati dok 2005. godine nije usvojen tzv. NAPNAV, Nacionalni projekt navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Nakon toga je istarski plan ažuriran u skladu s iskazanim potrebama jedinica lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača na terenu, a obuhvat mu je narastao na 56.183 hektara. Ukupna vrijednost procijenjena mu je na 600 milijuna eura, odnosno četiri milijarde kuna.

Jedini način realizacije tako skupog sustava je izgradnja po fazama odnosno mikroprojektima, a navodnjavanje u Valturi prvi je od takvih projekata čija je izgradnja napokon počela.

Sustavom u Valturi navodnjavat će se 440 hektara poljoprivrednog zemljišta iz planiranog akumulacijskog jezera Bakranjuša površine 11,7 hektara i zapremine 632.500 kubika. Voda će se do tridesetak hidranata u sustavu dovoditi kroz petnaestak kilometara cijevi. Najvažniji i najveći dio investicije je akumulacijsko jezero s nasutom branom dugačkom 700 i visokom sedam metara, na vrhu širokom pet, a u podnožju 15 metara.

Izgradnja jezera s branom, pripadajućom opremom i cjevovodima koštat će ukupno 56 milijuna kuna. Od toga, pet milijuna kuna košta otkup 10 hektara privatnog zemljišta koje dosad nije bilo u sastavu imanja kaznionice u Valturi, a koje će biti prekriveno novim jezerom. (piše D. ŠIŠOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter