U Valturi čak 70 posto cijevi starije je od 40 godina

Stara mreža mora se često "krpati", a ljeti nema dovoljan kapacitet - Valtura
Stara mreža mora se često "krpati", a ljeti nema dovoljan kapacitet - Valtura

Općinsko vijeće Ližnjana na nedavnoj je izvanrednoj sjednici dalo suglasnost pulskom Vodovodu za rekonstrukciju dotrajale vodovodne mreže u Valturi, starije od četiri desetljeća. Ta bi se investicija - procijenjena na 6.462.626 kuna bez PDV-a, odnosno nešto više od osam milijuna s porezom - trebala realizirati u sklopu Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine (mjera 1) koji se financira sredstvima europskih fondova.

Profili ne zadovoljavaju trenutne potrebe

Natječajni limit je milijun eura, a razlika se planira financirati iz sredstava naknade za razvoj koji se prikuplja na području općine Ližnjan, napominje Dean Starčić, direktor Vodovoda Pula.

Stanje vodovodne mreže u naselju je loše: čak 70 posto cijevi starije je od 40 godina, što uzrokuje česte intervencije na cjevovodu i prekid vodoopskrbe.

- Profili manji od DN 50 ukupne dužine od 3.779 metara ne zadovoljavaju trenutne potrebe i predstavljaju problem za povećane potrošnje u ljetnim mjesecima, objašnjava Starčić. Sadašnje su cijevi pocinčane ili izrađene od PVC-a, dok će nove biti izrađene od nodularnog lijeva, s oblogom od cementnog morta.

Na pitanje kad počinje rekonstrukcija, direktor odgovara da to ovisi o rezultatima natječaja. No, radovi bi trebali završiti u roku od 36 mjeseci od donošenja odluke o dodjeli sredstava.

Iz Općine Ližnjan navode da će se "prelaskom na kontrolirani sustav vodoopskrbe minimizirati rizik onečišćenja vodoopskrbe naselja, što će doprinijeti zdravstvenoj ispravnosti vode za piće".

Vodu ne treba kuhati prije upotrebe

Na pitanje je li voda na području općine Ližnjan ispravna za piće budući da iz špina u Šišanu učestalo zna teći smeđa voda, katkad i pijesak, Starčić odgovara da se u sustavu Vodovoda distribuira voda za piće prema Zakonu o vodi za ljudsku potrošnju, te je nije potrebno prokuhavati prije upotrebe.

- Navedena povremena zamućenja moguća su zbog eventualnih zahvata na cjevovodima, što ne podrazumijeva sanitarnu neispravnost, odnosno kvalitetu vode za piće. Vodovod Pula kontinuirano prati kvalitetu vode na cijelom distributivnom području, te o eventualnim nedostacima pravovremeno putem javnih medija obavještava stanovništvo i daje upute u vezi korištenja vode, kaže Starčić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter