U Valbandonu tečaj za policajce u mirovnim misijama

Otvaranje tečaja UN-a u Valbandonu
Otvaranje tečaja UN-a u Valbandonu

U MUP-ovom odmaralištu u Valbandonu danas je započeo 7. Međunarodni tečaj za obuku policijskih službenika za sudjelovanje u mirovnim misijama Ujedinjenih naroda UN ("UNPOC Croatia 2012"). Ove godine na tečaju je dvadeset i troje policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Srbije, Slovenije, Slovačke, Norveške i Švedske te predstavnici  Ministarstva obrane i vojne policije.

Na ceremoniji otvaranja tečaja bili su Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica Programa UN-a za razvoj (UNDP), posebni izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadirski general Mato Pađen, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić te predstavnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andrea Bekić.

Osim predstavnice programa UNDP-a Louise Vinton, koja je istaknula da se ovogodišnji trening poklapa s proslavom dvadesete godišnjice članstva Hrvatske u UN-u prisutnima su se obratili i brigadirski general Pađen te Ranko Ostojić ističući izuzetan doprinos i značaj sudjelovanja hrvatskih policajaca u mirovnim misijama diljem svijeta.

Louise Vinton govorila je o novom prioritetu koji je dodan na već dugu listu zadataka mirovnih časnika: da se mirovne operacije provode više u skladu s očuvanjem okoliša.

- S tim u svezi poduzimaju se koraci kako bi se promicala energetska učinkovitost i uveli solarni i drugi obnovljivi izvori u mirovne operacije, u skladu s odlukom da se "plave kacige ozelene",  napomenula je Vinton.

Ministar Ostojić istaknuo je da je provođenje tečaja u Valbandonu izuzetno važno ima li se u vidu sveukupna aktivnost oko učinkovite integracije Hrvatske u sve strukture međunarodne zajednice, kako Europske unije, tako i Ujedinjenih naroda.

- To je dosljedan i snažan pokazatelj konačne integracije hrvatske policije u ravnopravnu obitelj podjednako europskih i svjetskih policija. Danas, na pragu ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju možemo svečano obilježiti novu, sadržajno bitnu razvojnu fazu na planu suradnje s policijama unutar međunarodnog sigurnosnog sustava.

Hrvatska je u proteklih 20 godina, suočena s ratnom zbiljom, od zemlje primateljice pomoći nakon što je na svojem teritoriju imala UN-ovu mirovnu misiju, najprije uspješno provela mirnu reintegraciju dijela svojeg teritorija, a onda, napokon, ostvarila izniman doseg postavši aktivnom sudionicom UN-ovih mirovnih misija - pružajući pomoć drugima i koristeći pritom svoja vlastita iskustva, kazao je između ostalog čelni čovjek MUP-a RH Ranko Ostojić. (M. KOŠTA, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Ostojić: Sve u skladu sa zakonom
Ministar policije Ranko Ostojić upitan da komentira aktualnu aferu prisluškivanje rekao je: - Mogu samo potvrditi još jedanput istu stvar. Nikakvih nezakonitih postupanja policije nije bilo i to je sve što ja imam reći. Na upit da pojasni proceduru pri izlistu elektronskih poziva, glavni ravnatelj policije Vlado Dominić koji je također u Valbandonu, kazao je da je zakon o policijskim poslovima i ovlastima dao ovlasti policiji da može tražiti izliste telefona. To trenutno može zatražiti 24 policijskih službenika. Na upit kome se dostavljaju izvješća o takvom postupanju ustvrdio da je to policijska ovlast.


Podijeli: Facebook Twiter