U Valbandonu postavljena solarna javna rasvjeta

Valbandonska Ulica Pineta dobila je devet solarnih rasvjetnih stupova (M. ANGELINI)
Valbandonska Ulica Pineta dobila je devet solarnih rasvjetnih stupova (M. ANGELINI)

Općina Fažana je prije dvadesetak dana prva u Istri dobila javnu rasvjetu na sunčanu energiju. Naime, u trećem ogranku Ulice Pineta u Valbandonu pulska tvrtka Burasolar postavila je solarnu javnu rasvjetu, koja radi neovisno o javnoj energetskoj mreži. U ulici dužoj od 200 metara postavljeno je devet stupova s fotonaponskim panelima koji Sunčevu energiju pretvaraju u električnu i akumuliraju je u litij-fosfat baterije.

O čemu je točno riječ pitali smo Dalibora Gortana i Tomislava Mitrovića iz Burasolara. Po njihovim riječima, ti uređaji mogu raditi i tijekom sedam oblačnih dana.

- U solarnom modulu su baterije koje se pune preko panela i za oblačnog vremena. Modul može osigurati dovoljno energije za rad javne rasvjete do sedam dana. Testiranje modela počelo je u prosincu prošle godine, kad su dani najkraći, Sunce nisko te vremenski uvjeti nepovoljni. Pokazalo se da uzorak funkcionira besprijekorno te je Općina Fažana krenula u tu investiciju, rekao je Gortan.

Navodi da svaki stup ima i električni "luxomat" koji po potrebi dodatno smanjuje potrošnju struje u noći, kada ima manje prolaznika. Održavanje je minimalno u usporedbi s klasičnom javnom rasvjetom jer se umjesto standardnih natrijevih žarulja za rasvjetu koristi LED tehnologija koja, osim što je energetski učinkovitija, ima deklarirani vijek od 50 tisuća radnih sati, odnosno 12 godina.

- Ono što je također bitno za tu vrstu rasvjete je to što nema potrebe za raskopavanjem ulica i polaganjem električnih kabela. Montaža i održavanje su jednostavni, a po potrebi se može i prenositi na druge lokacije. Rasvjeta ulice nije ugrožena kod pada napona ili nestanka struje. I nema računa za struju, ističe Gortan.

Načelnica Fažane Ada Damjanac kaže da se Općina odlučila za postavljanje solarne javne rasvjete jer je ekološki prihvatljiva.

- Takva vrsta rasvjete je u konačnici jeftinija i zadovoljava potrebe građana, što je bio jedini način rješavanja problema rasvjete zbog nedovoljne širine prometnice. Investicija je stajala nešto manje od 70 tisuća kuna. Na ovaj način riješili smo problem stanovnika u trećem ogranku Ulice Pineta. Trenutno je postavljen probni stup solarne rasvjete u drugom ogranku Ulice Pineta, rekla je Damjanac. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter