U Valbandonu posjetitelje očekuju dvije mega čripnje

Čripnje, lubenice i vatromet na plaži… formula uspješne fešte u Valbandonu (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Čripnje, lubenice i vatromet na plaži… formula uspješne fešte u Valbandonu (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Na valbandonskoj plaži u subotu se održava 14. mediteransko natjecanje u pripremanju jela nazvano Valbandon ispod čripnje. Čak 115 natjecatelja raspoređenih u 26 obiteljsko-amatersko-prijateljske ekipe iz južne Istre natjecat će se u pripremanju hrane ispod čripnje. Natjecatelji najavljuju razne delicije od divljači, boškarina, janjetine, teletine, svinjetine, ribe, morskih mekušaca i kruha.

Za posjetitelje se sprema posebno iznenađenje - jela napravljena ispod dvije mega čripnje. Bit će jedna riblja, a druga mesna, s oko 650 porcija. Program počinje u 18 sati kada kreće natjecanje u pripremanju jela. Istovremeno startaju društvene igre: potezanje konopa, nošenje krumpira u žlici i trčanje u paru na tri noge. U iščekivanju jela posjetitelji će moći degustirati i kupiti istarsko maslinovo ulje, sir, med, vino i kolače.

Tom će se prilikom održati i Festival lubenica s obzirom da se ovi plodovi upravo beru u Valbandonu. Bit će održana manifestacija nazvana LubenicArt - izložba i kreativna radionica izrade umjetničkih slika nastalih rezbarenjem lubenica. Biti će i sangria-party, lubenica cut i voćni ražnjići te degustacija i prodaja lubenica.

U 21.30 sati je proglašenje pobjednika u pripremanju čripnja, a bit će posebno ocjenjene mesne i riblje čripnje. Istom će prilikom proglasiti najuređenije okućnice u općini Fažana. Nagrađeni će biti vlasnici okućnica, balkona, javnih površina, okoliša turističkih subjekata te autohtonih detalja okućnica. Za zabavni program će se brinuti Trio Magnolija iz Vodnjana.

Fešta, čiji je organizator fažanska Turistička zajednica, završava veličanstvenim vatrometom s mora. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter