U Valbandonu počela gradnja pješačkog mosta

Gradnja pješačkog mosta u Valbandonu (Z. STRAHINJA)
Gradnja pješačkog mosta u Valbandonu (Z. STRAHINJA)

Počela je gradnja pješačkog mosta uz veliki most u Valbandonu kojim će se povezati pješačke staze na dvije obale zaljeva i osigurati sigurni prolaz pješaka uz županijsku cestu. Programom gradnje za ovu godinu Općina Fažana namijenila je izradi projektne dokumentacije i izgradnji pješačkog prijelaza 1,5 milijuna kuna. Na terenu pripremne radove za podizanje konstrukcije obavlja pulska tvrtka Kapeloto Beton.

Uz montažni most u lučici i cestovni prijelaz preko ribnjaku te veliki kameni most na glavnoj cesti i stari mali kameni most u Voćarskoj ulici, Valbandon tako dobiva svoj peti most. Pješački će prijelaz preko valbandonskog potoka biti dug čak 40 metara, širok tri metra, a kanal prema starom ribnjaku trebao bi premostiti uz pomoć pet nosivih stupova. Armirano-betonska konstrukcija bit će udaljena tri metra od starog kamenog mosta na Puljskoj cesti, koju još uvijek mnogi zovu Fažanskom.

Potreba pješaka za premoštavanjem potoka nije od jučer. Godinama ranije podno velikog kamenog mosta sagrađen je drveni mostić, ali se s vremenom nametnula ideja podizanja mosta na razini ceste kojim bi povezali pješačke staze s obje strane. Na taj način bi se omogućilo sigurno i neometano kretanje pješaka uz županijsku cestu, jednako kao što im je to s pješačkim stazama zajamčeno uz obalu. Isprva se planiralo pješački most "nakalemiti" na postojeći, no za to Općina nije dobila dozvolu - jedan od razloga je i što uz postojeći most prolaze komunalne instalacije. Stoga će most biti udaljen čak tri metra.

Uz spomenutih milijun i pol kuna za novi most, valja pridodati i 180 tisuća kuna koliko Općina predviđa izdvojiti za javnu rasvjetu.

Da bi se osiguralo i prolaz pješaka iz rezidencijalnog djela naselja do staza koje su za sada usmjerene prema obali i Fažani, Općina planira i izgradnju nogostupa od raskrižja s ulicom Pineta do mosta u dužini od 230 metara. No, u ovoj godini izglednoje da će biti realizirana tek izrada projektne dokumentacije za što je programom gradnje predviđeno 40 tisuća kuna. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter