U Valbandonu obuka o zaštiti granice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U MUP-ovom odmaralištu u Vabandonu predstavljena je oprema koju je vlada SAD-a donirala Upravi za granicu za potrebe nadzora, a koju je Hrvatska dobila putem programa za kontrolu izvoza i sigurnosti granica EXBS. Naime, veleposlanstvo SAD-a u suradnji s Upravom za granicu ovog tjedna organizira dva tecaja o korištenju digitalnih izvidackih kamera i GPS uredaja duž takozvane zelene granice.

Tecajevi se održavaju u Valbandonu do petka, i to s ciljem otkrivanja i identificiranja nezakonitih migranata, a pohadat ce ih po 12 pripadnika Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice MUP-a, dok na prvom tecaju kao promatraci sudjeluju i dva pripadnika makedonske granicne policije.

Obuku ce provoditi Bryan Nez, bivši pripadnik elitne jedinice americke uprave za imigraciju i carinu Shadow Wolves, osnovane radi nadzora ilegalnog prelaska americko-meksicke granice. Oprema koja ce se koristiti prilikom provodenja ove obuke vratit ce se u Zagreb i zajedno s ostalom opremom vrijednom ukupno 100 tisuca americkih dolara predat ce se Upravi za granicu i Carinskoj upravi.

Stipica Kuna, pomocnik nacelnika Uprave za granicu MUP-a, pohvalio je dosadašnju suradnju sa SAD-om i istaknuo da je granicna policija od 2001. kroz spomenuti program primila tehnicku potporu u vrijednosti od oko 1,5 milijuna dolara. Savjetnik za EXBS Kevin Cummings napomenuo je da taj program više od deset godina suraduje s hrvatskim agencijama u poboljšanju strateških trgovinskih kontrola i sigurnosti granica.

- Iako ce EXBS nastaviti djelovati u Hrvatskoj, u sljedecem ce razdoblju biti fokusiran na pomaganje hrvatskim agencijama da postanu mentor zemljama u regiji. Tako, primjerice, Uprava za granicu radi na seriji obuka za kosovsku policiju, a Hrvatska ce biti domacin ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti koja ce se održati u listopadu, zakljucio je Cummings. (S. PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter