U uvali Debeljak postavljene plutajuće barijere


Na zahtjev Javne ustanove Kamenjak u uvali Debeljak nedavno su montirane plutajuće barijere kako bi se spriječio ulazak plovila u zonu rezerviranu za kupače. Pojašnjenje smo zatražili od stručne voditeljice Odjela zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih prirodnih vrijednosti JU Kamenjak Martine Hervat. Ona pak veli da je Lučka kapetanija Pula izdala naredbu "da se u ovoj ljetnoj sezoni ogradi plaža u uvali Debeljak i to plutajućim branama s morske strane zbog onemogućavanja ulaska plovila u zonu koncentracije kupača".

-Uvala Debeljak nalazi se u sklopu značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinskog arhipelaga, a morski dio zaštićen je kao ekološka mreža Natura 2000. Jedna od ciljanih vrsta i staništa u Natura 2000 Medulinski zaljev je morska cvjetnica Posidonia oceanica, a na području u livadama obitava zaštićen školjkaš periska (Pinna nobilis). Livade posidonije su najvažniji priobalni ekosustav u Sredozemnom moru te rastu u područjima gdje je pritisak ljudskih aktivnosti izrazito velik, rekla je Hervat.

Po njenim riječima, u uvali Debeljak se često može pobrojati i više od 50 plovila koja se ondje sidre i tako uništavaju ove zajednice. Pored toga, dodala je, u uvali se kupa velik broj posjetitelja Kamenjaka pa brodice vrlo često zbog nepažnje i brze vožnje u neposrednoj blizini obale, predstavljaju opasnost za kupače.

U JU Kamenjak pojašnjavaju da je postavljanje ovih plutajućih barijera dio Godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenog područja za 2015. godinu, a koje je pozitivnim mišljenjem ocijenio i Državni zavod za zaštitu prirode. D. B. P. 


Podijeli: Facebook Twiter