U utrci za rješavanje poslovnih slučajeva 90 studenat

Studenti će praktičnim primjerima pokazati stečeno znanje (M. MIJOŠEK)
Studenti će praktičnim primjerima pokazati stečeno znanje (M. MIJOŠEK)

Na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" jučer je održano službeno otvorenje 2. natjecanja Regional Case Study (RCS). Natječaj za sudjelovanje u 2. izdanju projekta RCS raspisala je START UP udruga za poticanje poduzetništva i zapošljavanja mladih ljudi, a radi se o natjecanju u kojem će mlade osobe imati priliku rješavati poslovne slučajeve (case study) poduzeća iz različitih djelatnosti. Ovogodišnji partneri i/li sponzori su Infobip, Adris Grupa, Prestige, UTE, Kakanj cement, Heidelberg Cement Group, Rockwool Adriatic, Uniline, Pietas Julia, Glavani Park, HBOR, HAMAG-BICRO, IDA, Istarska županija, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, FET "Dr. Mijo Mirković" u Puli, Studentski centar i Studentski zbor Pula.

Kraj 12. prosinca

Ove se godine prijavilo oko 90 studenata koji će biti podijeljeni u timove. Natjecanje je počelo jučer, 17. i 19. studenog će se održati prezentacija poslovnih slučajeva, a završna ceremonija predviđena je 12. prosinca. Dobrodošlicu i uspjeh u natjecanju studentima je poželi prodekan FET-a Robert Zenzerović.

- Start up udruga je odličan primjer kako se kreće u dobrom smjeru. Želio bi da se u projekt uključi još više gospodarstvenika i da se uvidi da su studenti kvalitetan i nevjerojatan resurs, rekao je među ostalim Zenzerović.

O prošlogodišnjim iskustvima RCS-a govorio je Amel Hadžipašić iz Start up udruge koji je istaknuo da ga veseli što su se neki studenti s prošlogodišnjeg natjecanja uspjeli zaposliti u tvrtci Infobip. Kazao je da ga također veseli da je natjecanje preraslo regionalne okvire što dokazuje činjenica da je 50 posto prijava stiglo izvan Istarske županije. Studentima natjecateljima su se potom obratili pojedini predstavnici tvrtki koje sudjeluju u projektu.

Snalažljivost studenata

Valentina Špinderk iz Adrisa kazala je da rado sudjeluju u projektu te da je obveza velikih kompanija da sudjeluju i pokrenu pozitivne promjene u društvu, posebno u doba gospodarske krize. Kazala je da se veseli rješenjima poslovnih slučajeva koje će predstaviti na natjecanju te da se nada da će ih koristiti u daljnjem poslovanju.

Željka Janda Hegediš iz Infobipa poručila je da vole ovakva natjecanja jer se vidi snalažljivost natjecatelja, i koja će im, ako ništa drugo, donijeti novo korisno iskustvo. Potom se predstavio Darko Špelić iz Prestigea, koji je rekao da se njegova tvrtka bavi inovacijama i patentima te da izvoze u 11 zemalja. Pored dva patentirana, imaju i treći proizvod te upravo izlaze na tržište s četvrtim na čemu će raditi i studenti tijekom natjecanja.

Iskustva od ideje do realizacije studentima je prenio i Nevenko Bulić iz Adrenalinskog parka Glavani poručivši studentima da ne odustaju od ideja i da uvijek mogu biti inovativni i posebni.

Inače, rok za prijavu za sudjelovanje u 2. izdanju projekta Regional Case Study (RCS), objavljen na web stranicama udruge, bio je 11. studeni. Mogu sudjelovati studenti viših godina studija različitih struka (druga i treća godina prediplomskog studija te prva i druga godina diplomskog studija) i mlade osobe do 30 godina s VŠS i VSS. Sudjelovanje u svim aktivnostima projekta je besplatno, a nagradni fond iznosi 15.000 kuna. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter