U utrci za EU-parlament vodi Kukuriku lista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u subotu objavila rezultate istraživanja prema kojima više od 45 posto građana smatra da je ulazak u EU dobar za Hrvatsku , a 57,3 posto se izjasnilo da ih zanima što se u Uniji događa i što će se događati kada Hrvatska u nju uđe, u nedjelju je Nova TV  objavila istraživanje Agencije IPSOS PULS o tome kako birači planiraju glasovati.

Četrnaest dana prije izbora čak se 65 posto ispitanika izjasnilo da će sigurno ili vjerojatno izaći na izbore koji se održavaju 14. travnja i na kojima se bira 12 hrvatskih predstavnika u Europski parlament.

Građani ne žele glasovati samo za kandidacijske liste, nego i za pojedine osobe koje će u EU-parlamentu sjediti, a što im izborni sustav omogućava budući da je riječ o tzv. preferencijskim listama gdje će, osim za listu, moći glasovati i za osobe. Čak 63,7 posto ispitanika tvrdi da će iskoristiti tu mogućnost. Njih 21 posto zaokružilo bi samo listu, a 15,3 posto nije o tome ni razmišljalo. 

Što se tiče toga kome bi dali glasove, ovo istraživanje za sada daje prednost koaliciji SDP-HNS-HSU koja bi dobila 26,3 posto glasova. Kada bi i izlaznost bila 65 posto, kako pokazuje ovo istraživanje, naglašava se, ova koalicija s tim bi postotkom osvojila šest, odnosno polovicu hrvatskih mjesta u Europskom parlamentu. 

Iza njih je koalicija HDZ-HSP AS-BUZ s 18,3 posto glasova, Hrvatski laburisti - Stranka rada s 10 posto glasova, koalicija ASH-DSŽ-Savez za promjene-SUH-BUZ s 4,7 posto glasova, zatim Stranka umirovljenika s 3,8 posto, koalicija HDSSB-HDSSD-Zeleni Hrvatske s 3,2 te HSP s 3 posto glasova. Koalicija HSS-HSLS dobila bi 2,8 posto glasova, Jakovčićeva lista 2,2 posto, Akcija mladih 1,9 posto, Obiteljska stranka 1,8 posto itd. (Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter