U utrci rabacke plaže i Kamenjak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porec, Novigrad i Vrsar nisu jedine ovogodišnje županijske kandidature za turisticku nagradu Plavi cvijet - u pojedinacnim elementima za tu ce nagradu konkurirati Titov park i turisticko-informativni centar (TIC) u Puli, javne plaže u Rapcu, okucnica Jasne Moscarda u Štinjanu, porecka Giostra, Rt Kamenjak te rovinjski suvenirski program vezan uz batanu.

Kandidatura po pojedinacnim elementima bilo je poprilicno malo u usporedbi s brojem turistickih mjesta na obali i ono što imaju za ponuditi. Interes za Plavi cvijet (nagradu za najuredenije mjesto i grad na Jadranu koju dodjeljuje HTZ) i ove je godine pokazalo tek nekoliko TZ-ova, koje to marljivo rade iz godine u godinu jer smatraju da je i to dio promicanja turizma. Rijec je o Rapcu, Puli, Rovinju, Porecu, Vrsaru, Novigradu i Umagu.

Ove je godine, uz Rabac, javnu plažu predložila Pula i to Ambrelu na Verudeli, Umag je kandidirao gradsku plažu Vila Rita, a Porec svoje Gradsko kupalište. S obzirom na cjelokupni izgled i uredenost, županijsko povjerenstvo jednoglasno se odlucilo za rabacke plaže.

U kategoriji suvenira pristigle su kandidature za seriju suvenira Pule, zatim suvenira od kamena Ivana Vesnavera iz Poreca te rovinjsku batanu. Taj je suvenir dobio najbolju ocjenu zbog svog izgleda, ali i originalnosti.

U izboru izmedu Titovog parka u Puli te malog parka Usluge nedaleko od porecke tržnice prevagnula je Pula, a izmedu okucnice Marinele Pribetic u Vrvarima i Jasne Moscarda u Štinjanu ona potonja. Pulski TIC pobijedio je porecki i savudrijski koji je poceo s radom ove godine.

U kategoriji turisticke ponude ili zanimljivosti, koja se po prvi put ove godine ocjenjuje, moguce je bilo predložiti prirodnu baštinu ili fenomen, kulturnu baštinu, manifestacije i priredbe te aktivni turizam. Za taj je element pristiglo najviše prijedloga: za porecku manifestaciju Giostra, zatim Park skulptura Dušana Džamonje kraj Vrsara, ornitološki rezervat Palud, obrtnicki sajam Istrian Hand Made Fair, IstrArt i Istra Gourmet te pulsku manifestaciju Istrafešt. Povjerenstvo je glasalo za Giostru te dalo još jedan svoj prijedlog - Rt Kamenjak.


Podijeli: Facebook Twiter