U utrci 26 nakladnika koji nude 804 nova udžbenika

Lista udžbenika bit će objavljena 2. lipnja 2014. godine (Luka GERLANC/CROPIX)
Lista udžbenika bit će objavljena 2. lipnja 2014. godine (Luka GERLANC/CROPIX)

Zahtjeve za uvrštenje udžbenika u popis obveznih udžbenika za osnovnu i srednju školu za školsku godinu 2014/2015. podnijelo je ukupno 26 nakladnika, a oni čiji naslovi dobiju pozitivno mišljenje, udžbenike će morati tiskati i distribuirati u knjižarsku mrežu najkasnije do 15. srpnja 2014. godine, dogovoreno je na sastanku ministra obrazovanja Željka Jovanovića s predstavnicima nakladnika.

U cilju rasterećenja školskih torbi i podizanja kvalitete udžbenika, ministarstvo je u dogovoru sa Zajednicom nakladnika i knjižara pokrenulo postupak izrade novih udžbenika za iduću školsku godinu. Ti će udžbenici, tvrde u ministarstvu, biti bitno kvalitetniji i moderniji od postojećih, a zbog manjeg broja araka i manje gramature papira bit će i od 10 do 15 posto lakši i jeftiniji od postojećih. U osnovnim školama i gimnazijama od iduće jeseni  bit će i 51 udžbenički naslov manje nego danas.

Podneseno je ukupno 804 zahtjeva nakladnika za uvrštenje udžbenika na popis, od toga 387 za osnovnu školu, 115 za gimnaziju, 228 za strukovne škole, 69 jedinstvenih udžbenika za gimnazije i strukovne škole te pet zahtjeva za dopunsku nastavu s djecom hrvatskih građana u inozemstvu. Najveći broj zahtjeva podnijeli su Školska knjiga, Profil, te izdavačka kuća Alfa.

Nakon što stručna povjerenstva procijene nove udžbenike, konačna će lista odabranih udžbenika biti objavljena 2. lipnja 2014. godine. Prema priopćenju MZOS-a, s nakladnicima je jučer dogovoreno da će se zajednički pronaći rješenje za besplatnu dodjelu udžbenika učenicima koji žive u nepovoljnim socioekonomskim prilikama. Bilo je riječi i o razvoju e-udžbenika, a dogovoreno je osnivanje etičkog povjerenstva koje će pratiti provedbu Antikorupcijskog sporazuma što su ga u lipnju potpisali predstavnici ministarstva i nakladnika. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter