U utorak presuda Galiću za razbojstvo

Zlatko Galić (M. SARDELIN)
Zlatko Galić (M. SARDELIN)

U nastavku suđenja Zlatku Galiću (28) iz Vinkovaca na Općinskom sudu u Pazinu svoj iskaz je dala vještak psihijatar Vesna Jovin. Galiću se sudi zbog pljačke benzinske postaje u Končarovoj ulici u Poreču u lipnju ove godine.

On je crnim plastičnim pištoljem zaprijetio djelatnicima benzinske i pobjegao s 12.760 kuna utrška. Na suđenje je okrivljenik dopraćen iz pulskog pritvora gdje boravi od uhićenja, odnosno od početka srpnja. Već je na prvoj glavnoj raspravi priznao krivicu za djelo koje mu se stavlja na teret, a presudu će sud objaviti u utorak.

Jovin je u svom izlaganju potvrdila navode iz pismenog izvješća te predložila Galićevo obvezno liječenje. Galić je, prema njezinom mišljenju, višegodišnji ovisnik o alkoholu i ta je ovisnost bila egzistirala kod njega za vrijeme počinjenja pljačke, a zbog ovisnosti postoji opasnost za počinjenje novih kaznenih djela.

- Sama činjenica da je počinio novo kazneno djelo nakon liječenja, dodatna je indikacija za ponovno liječenje, kaže Jovin.

Obrana i tužiteljstvo su završne riječi u kojima je tužilaštvo ustrajalo na ranije predloženoj sankciji od dvije godine bezuvjetnog zatvora i obveznog liječenja od ovisnosti. Također i zbog toga što je Galić već ranije pravomoćno osuđivan zbog razbojstva pred Općinskim sudom u Vukovaru kada mu je izrečena kazna zatvora od godinu i mjesec dana. Pored toga još je u dva navrata osuđivan zbog krađe i teške krađe za koje je uvjetno osuđen. Obrana je za Galića tražila uvjetnu kaznu.

Galić je na kraju rasprave sudu izjavio da nije alkohol kod njega okidač za počinjenje kaznenih djela. (Mateo SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter