U utorak novi prosvjedi u Sarajevu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedatelj Zastupničkog doma parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pozvao je u ponedjeljak sve građane BiH koji sudjeluju u prosvjedima protiv aktualnog stanja u zemlji da ne posežu za nasiljem i blokadom državnih institucija, a političare da se suzdrže od zapaljive retorike koja probleme može samo pogoršati.

Uoči novih prosvjeda koji su zakazani za utorak pred sjedištem parlamenta i Vijeća ministara BiH, iz Bećirovićeva ureda medijima je dostavljena izjava u kojoj on podupire pravo građana na okupljanje, no pritom upozorava kako se tijelima vlasti mora dopustiti nesmetano djelovanje.

"Svi u BiH moramo djelovati i ponašati se sukladno ustavu i zakonima naše države, poštivati pravo građana na mirno, demokratsko okupljanje i slobodno izražavanje mišljenja. Istodobno tim pravom nitko ne bi smio blokirati, opstruirati i dovoditi u pitanje nesmetano funkcioniranje zakonodavnih, izvršnih i sudskih tijela vlasti BiH", izjavio je Bećirović, koji je u sklopu redovite osmomjesečne rotacije danas preuzeo dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma.

Također je pozvao Predsjedništvo BiH da se "napokon uključi u rješavanje otvorenih pitanja na državnoj razini", a zatražio je i da Vijeće ministara BiH poduzme dodatne napore koji će rezultirati rješavanjem otvorenih pitanja.

Bećirović je zaključio da će problemi koji su doveli do nezadovoljstva građana prije ili kasnije morati biti riješeni dijalogom te kako konkretne poteze valja povući što prije da nezadovoljstvo ne bi eskaliralo.

Bećirović, koji je i član vodstva SDP BiH, istaknuo je kako je ovo njegov osobni, a ne apel stranke kojoj pripada.

Gotovo sve političke stranke koje većinom okupljaju Bošnjake do sada su iskazale razumijevanje za prošlotjedne prosvjede u Sarajevu, potaknute činjenicom da se Vijeće ministara i parlament BiH nisu mogli usuglasiti o izmjenama zakona o jedinstvenom matičnom broju.

Srpske su stranke te prosvjede osudile, dok su HDZ BiH i HDZ 1990. ostali suzdržani u ocjenjivanju prosvjeda.

Srpski i hrvatski dužnosnici u tijelima vlasti BiH na stajalištu su da za sada neće odlaziti na posao u Sarajevo, jer drže kako je tamo okruženje nesigurno sve dok prijete novi prosvjedi.

Organizatori prošlotjednih prosvjeda pozvali su na novo okupljanje pred sjedištem državnih institucija u Sarajevu u utorak točno u podne, izražavajući nadu kako će im se ovog puta pridružiti znatno više ljudi.

Sudjelovanje u prosvjedima najavili su studenti Sarajevskog sveučilišta, ali i nekih udruga poput onih koje okupljaju poljoprivrednike iz Federacije BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter