U Ustav ulazi vjerska koncepcija braka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Inicijative "Građani glasaju protiv" izjavili su nakon objave prvih neslužbenih rezultata referenduma o ustavnoj definiciji braka da nisu iznenađeni rezultatima jer su svojim slabim odazivom građani omogućili da u Ustav uđe vjerska koncepcija braka i naruši ustavno načelo ravnopravnosti svih građana.

"Bilo je premalo institucionalne podrške da se građanima objasni da svojim neizlaskom daju vjetar u leđa onima koji ovim referendumom pokušavaju nametnuti jedan partikularni i isključivi napad na Ustav i ustavno pravo na ravnopravnost", rekla je u ime inicijative Marina Škrabalo na konferenciji za novinare u prepunom referendumskom stožeru Inicijative "Građana glasaju protiv" u Klubu arhitekata na središnjem zagrebačkom trgu.

Iako većina građana ne podržava ove ustavne promjene, one će zbog slabog odaziva stupiti na snagu, istaknula je.

Rezultati referenduma pokazuju i da u Hrvatskoj jedino vjerske zajednice provode vrijednosni odgoj te da su u pogledu građanskog odgoja institucije potpuno zakazale, rekla je Škrabalo.

Prisutnima se u ime Inicijative obratio i Gordan Bosanac, koji je izrazio nadu da je ovo prvi i zadnji put da je "grupa ljudi izigrala demokratske procedure ove zemlje". "Nadam se da je ovo prvi i zadnji put da imamo ovakvu lakrdiju od demokracije u Hrvatskoj", rekao je Bosanac.

Poručio je da očekuje da se što prije donese zakon o partnerstvu, da se izmijeni zakon o referendumu te da građanski odgoj "konačno zaživi u ovoj zemlji". Konferencija je završila pljeskom pripadnika Inicijative "Građani glasaju protiv" i pristaša te pjesmom "Ljubav za sve". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter