U Ustav "teška", a ne "politička" ubojstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U predstojećim izmjenama Ustava, kako se ne bi događale situacije neprocesuiranja političkih likvidacija iz vremena prijašnje države, u Vladi ozbiljno razmatraju mogućnost da stave odrednicu prema kojoj se zastara ne bi odnosila na sva teška ubojstva. Visoki izvor iz Banskih dvora kazao je to našem listu, a motivaciju za ovakvu promjenu dobili su od pravnih stručnjaka.

Naime, pojam "političko ubojstvo", s kojim se dosad baratalo oko formulacije prijedloga izmjena Ustava, je poprilično subjektivna kategorija, te bi se onda od slučaja do slučaja moralo odlučivati je li nešto bila politički motivirana likvidacija ili tek "obično" ubojstvo. Ubacivanjem odredbe o teškim ubojstvima, sva bi ubojstva ulazila u tu kategoriju te bi se svim osumnjičenicima moglo suditi. Jasno, čitav tekst promjena treba biti prihvatljiv i saborskim zastupnicima HDZ-a, jer bez njihovih glasova se Ustav neće moći promijeniti.

U međuvremenu priča s Lex Perković ide dalje, pisma se sve više izmjenjuju, službenici koji se bave diplomatskom poštom između Bruxellesa i Zagreba su uposleni kao nikada. Nakon što je vrh Europske pučke stranke, koje je član i HDZ, poslao pismo Zoranu Milanoviću s kritikama zbog odlaganja izmjena Lex Perkovića, prema Vladi je stigla pošta i iz ureda Viviane Reding.

Službeno se o tome ne može ništa doznati, jer je u Vladi zauzet stav da sa sadržajima pisama povjerenice za pravosuđe Europske komisije neće izlaziti u javnost. Ipak, neslužbeno se saznaje da Reding u svom pismu izražava nezadovoljstvo diplomatskom notom koju joj je poslao hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Naime, u Miljenićevom odgovoru se ne spominju nikakvi rokovi u kojima Hrvatska namjerava mijenjati sporni zakon, što je Reding ostavilo nezadovoljnom.

U međuvremenu se jučer ponovno oglasila i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, koja je u više navrata bila glavna opozicija mogućoj promjeni Ustava.

- Katkad je veća umjetnost, pa i veća kvaliteta od toga da uopće ne pogriješiš, pokazati sposobnost da popraviš neki krivi korak koji si možda napravio, ustvrdila je Pusić odgovarajući jučer, nakon sjednice Vlade, na pitanja novinara o (ne)usklađenosti hrvatskog zakona o provedbi europskog uhidbenog naloga s europskom pravnom stečevinom. U skladu s tom izjavom, i njezino je ministarstvo jučer priznalo: pogriješili smo kad smo izmjenama tog zakona, kojima je uvedeno vremensko ograničenje za primjedbu uhidbenih naloga, dali "zeleno svjetlo". (Danko RADALJAC, Irena FRLAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter