U uređenje pulske Zračne luke uloženo 9 mil. kn

Nova trgovina površinom je dvostruko veća od starog prostora (D. MEMEDOVIĆ)
Nova trgovina površinom je dvostruko veća od starog prostora (D. MEMEDOVIĆ)

U pulskoj Zračnoj luci jučer je svečano otvoren novi Travel value & duty free shop koji se proteže na gotovo 600 četvornih metara. Bila je to prilika da vodstvo Zračne luke pred novinarima prezentira što je sve učinjeno pred početak službene sezone letenja. Direktor Zračne luke Svemir Radmilo naglasio je kako je Duty Free Shop kompletno renoviran i proširen s prvotnih 300 na 600 kvadratnih metara, a tvrtka Heinemann je kao investitor u taj zahvat uložila čak 4 milijuna kuna.

Naglasio je da su posebno ponosni što će se u dijelu trgovine nalaziti takozvani "istarski izlog" s ponudom najkvalitetnijih proizvoda - od maslinovog ulja, vina, tartufa, sira, pršuta… Radmilo je istaknuo da su sve planirane investicije u iznosu od 9 milijuna kuna u potpunosti realizirane.

Najveći zahvat

- Najveći zahvat je svakako kompletno uređenje Travel value & duty free shopa, koje smo proveli u partnerstvu s njemačkom tvrtkom Heinemann, a koja je ujedno i glavni dobavljač robe u dućanu. Također, u rad je pušten novi bio pročistač za otpadne vode, u što smo uložili 1,5 milijuna kuna, a što smo imali obvezu učiniti po nalazu vodoprivredne inspekcije, kazao je Radmilo.

No osim Duty free shopa koji je zasjao u punom sjaju, zračna se luka može pohvaliti i kompletno uređenim okolišem u krugu aerodroma.

- Nakon provedenog natječaja u Ministarstvu turizma u vrijednosti od 1,1 milijun kuna, proveli smo javnu nabavu za izvođenje uređenja okoliša, a taj je posao obavila porečka tvrtka Planterra, koja je dovršila izvedbu uređenja. Dovršena je i prva faza prilagodbe putničkog terminala za schengenski režim prometa, a ona je uključivala dolazni terminal. Druga će faza biti provedena nakon sezone, a odnosi se na unutarnji dio terminala. Ukupna vrijednost  te investicije iznosi 4,5 milijuna kuna, kaže Radmilo. Naglasio je da su novost i kompletno renovirani i uređeni toaleti za putnike u međunarodnom dolasku i odlasku, u što je uloženo 500 tisuća kuna.

- Od same izgradnje zgrade, od 1989. godine, sanitarni čvorovi nisu obnavljani, stoga smo smatrali da je to još jedan zahvat neophodan za podizanje kvalitete usluge zračne luke. Između ostalog, obnovljena je i svjetlosna signalizacija, kablovi, transformatori i novi upravljački sklop uzletno-sletne staze u ukupnom iznosu od 1,9 milijuna kuna, kazao je Radmilo koji podsjeća da ove godine pulski aerodrom očekuje oko 400 tisuća putnika, odnosno pet posto više nego lani.

Nove destinacije

- Dakle, napravili smo niz stvari koje idu su smjeru povećanja kvalitete pružanja usluga i sigurnosti letenja, pa stoga očekujemo i dobre rezultate. Naime, planirano sezonu okončati s oko 400 tisuća pristiglih putnika pod uvjetom da nam Rusi ostanu na istom broju kao i lani kada ih je u Istru doputovalo oko 59 tisuća. Treba istaknuti da smo u zadnje dvije godine u pulsku Zračnu luku doveli oko 120 tisuća novih gostiju, međutim istovremeno smo oko 100 tisuća putnika izgubili s ruskog tržišta. Kada bi nam ruski gosti ostali na razini iz 2012. godine, danas bi sigurno imali oko 560 tisuća putnika, kaže Radmilo.

Podsjetio je i na nove destinacije od ove sezone. Istaknuo je da je dolazak britanske kompanije EasyJet jedna od najvažnijih događaja za pulski aerodrom ali i kompletnu destinaciju, kazavši da letovi tim avioprijevoznikom iz Londona kreću 23. lipnja. Naglašava da će se letovi odvijati dva puta tjedno (utorkom i subotom) sve do kraja listopada.

- Novost je i direktna povezanost Pule i Italije, a prvi letovi kreću 23. lipnja, kada španjolska kompanija Vueling uvodi direktne linije Rim - Pula i obrnuto, koje će trajati do kraja kolovoza. Uz Rim, nova destinacija je i Helsinki (Norwegian Air), koja također kreće u lipnju, a od ove godine novost je i direktan let kompanijom Thompson prema Bristolu od 23. svibnja, zaključio je Radmilo. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter