U umašku vodoopskrbu uloženo 15 mil. kn

Damir Kajin, Ivica Plišić i Vili Bassanese (T. KOCIJANČIĆ)
Damir Kajin, Ivica Plišić i Vili Bassanese (T. KOCIJANČIĆ)

Samo u proteklih godinu dana Hrvatske vode u Umagu su uložile 15 milijuna kuna, dok su, za usporedbu, u prethodnih 20 godina investirale samo 400 tisuća kuna. Istaknuo je to na konferenciji za novinare u umaškoj gradskoj palači gradonačelnik Vili Bassanese govoreći o odličnoj suradnji Grada i te državne tvrtke. Na presici su bili i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić i saborski zastupnik Damir Kajin.

- U izgradnju kanalizacijskog sustava ta firma uložila je 8,5 milijuna kuna. Zahvaljujući Hrvatskim vodama izgrađena je kanalizacija u Riječkoj ulici u starom gradu i naseljima Križine, Špina i Savudrija, a s 1,5 milijuna financirale izradu 30-ak projektnih dokumenata za buduću izgradnju kanalizacijske mreže na Umaštini.

"U saniranje zaštitnog kanala uloženo je pet milijuna kuna, a dogodine planiramo dovršiti jedinstveni sustav zaštite grada od poplava izgradnjom spojnog kanala, čime će Umag biti zaštićen a građani sigurni", iznio je Bassanese.

Naveo je da ih najveći projekt tek čeka, a radi se o izgradnji sustava odvodnje otpadnih i oborinskih voda, te izgradnji pročistača na trećoj, najvišoj razini zaštite. To će se financirati bespovratnim sredstvima kohezijskog fonda u iznosu od 150 milijuna kuna.

"Umagu je taj projekt od krucijalnog značenja, to je najveći korak u očuvanju okoliša, jer će se njime trajno riješiti onečišćenje mora. Naime, treći stupanj pročišćavanja daje čistu vodu, pogodnu za zalijevanje poljoprivrednih i pranje javnih površina, veli sindako.

Direktor Hrvatskih voda naveo je da su lani u cijeloj zemlji u vodno gospodarstvo uložili dodatnih milijardu kuna, a u planu je u idućem razdoblju to udvostručiti investiranjem u vodoopskrbu, kanalizaciju i sustav zaštite od poplava. U to spada i rješavanje dijela umaškog potoka, da više ne bude plavljenja.

Istaknuo je da imaju u pripremi 50-ak EU projekata za vodovod i kanalizaciju, u što spadaju investicije u Umagu, Novigradu, Poreču i Rovinju. Naveo je da je najbliži realizaciji Poreč.

"Do 2018. godine kanimo u vodoopskrbu i kanalizaciju u cijeloj zemlji investirati tri milijarde eura, od kojih dvije namjeravamo namaknuti iz EU fondova, a ostalo ćemo iz vlastitih sredstava.

Nadalje, u idućih pet godina u sustave obrane od poplava uložit ćemo tri milijarde kuna, za što također računamo na novac iz EU programa koji će nam biti na raspolaganju od 1. siječnja 2014., iznio je Plišić. Na upit što se radi oko zaštite od suše, koja je u zadnje dvije godine pogodila Istru, direktor Hrvatskih voda kazao je da nema bojazni, jer Butoniga ima viška vode.

Kajin je rekao da su Hrvatske vode u Istarskoj županiji prošle godine prihodovale 249,5 milijuna kuna (u što je uključen kredit od 109 milijuna), od kojih se u Istru vratilo 200 milijuna. Ta državna tvrtka za 2013. ima u planu prihodovati 250 milijuna, a potom kroz investicije u Istru vratiti 225,4 milijuna kuna.

"Da prošle i ove godine Hrvatske vode i Hrvatske ceste nisu "spustile" oko milijardu kuna u našu županiju mi bi bili na koljenima. Naime, kroz te investicije posao je dobilo oko 1.500 radnika, najviše građevinske struke. Polovica tih državnih investicija ulaže se u gradove u kojima je na vlasti IDS.

Hrvatska bi do kraja godine iz EU fondova imala pravo na 700 milijuna eura, ali povući će ih tek 370 milijuna. Istri od toga pripada 49 milijuna eura koje će se investirati u tretiranje otpadnih voda cijele Poreštine. Toliko o tome da Vlada zapostavlja Istru, podcrtao je Kajin. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter