U umaške vrtiće i jaslice ove je godine upisano ukupno 355 djece

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Pedagoška godina je u vrtićima Umaga započela u novim radnim okolnostima. Uprava hrvatskog Dječjeg vrtića i jaslica Duga, nije više na staroj adresi, nego je izmještena u zgradu centralnog vrtića Radost – Gioia u Komuneli. Nakon rujanskog utvrđivanja brojnog stanja, konačan broj upisane djece iznosi 355 (pet iz programa predškole), za razliku od prošle godine kada ih je bilo upisano 351 (sedam iz programa predškole). Pa je tako i brojno stanje od 23 odgojne skupine ostalo isto kao i lani. Od navedenog, 11 se odnosi na jasličku dob (od prve do treće godine života), a 12 na vrtićku dob i smješteni su u šest predškolskih objekata.

Povećan broj grupa u Girotondu

Jasličke grupe za kojima postoji najveća potreba borave u vrtićima Petar Pan (2), Bambi (3), Radost (5) i Pčelica (1). Vrtićke grupe razmještene su u Centralni vrtić (4), Bambi (2), Radost (4), Vjeverica, Bašanija (1) i dvojezična skupina Pčelica, Petrovija(1).

U „Dugi“ su prema optimalnim standardima zaposleni svi potrebiti djelatnici koji čine stručni tim. To su pedagog, psiholog, logoped, edukacijski rehabilitator, viša medicinska sestra, kineziolog i tri asistenta kao pomoćnici djeci s poteškoćama u razvoju kojih je jedanaest.

- Uz redoviti desetsatni program, provodi se sportski program, program ranog učenja engleskog i talijanskog jezika te nudimo roditeljima suradnju kroz brojne radionice „Rastimo zajedno“ radi boljeg upoznavanja roditelja, odgajatelja i djeteta, s namjerom da vrtić uistinu postane njihov drugi dom, izjavila je ravnateljica „Duge“ Marija Adamović.

Stanje u Talijanskom dječjem vrtiću i jaslicama  „Girotondo“ je osobito veselo, ali i zahtjevnije jer je upisano 249 djece, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 218. Stoga je brojno stanje grupa povećano za dvije odgojne skupine u odnosu na proteklu godinu, pa iznosi 16 grupa. Odgojne grupe su razmještene u Centralnom vrtiću (5), Radost – Gioia (1), Do-re-mi, Babići (2), Petar Pan (2), Petrovija (2), Bašanija (1), Bambi (2).

Zatvoreni su svi stari vrtići

Iz razgovora s ravnateljicama i dobivenim podacima dolazi se do podatka koji ukazuje da su preseljena djeca iz tri područna vrtića, šest odgojnih skupina, Moela, Komunela i dječjeg vrtića iz ulice Ernesta Miloša u vlasništvu Grada Umaga i tako popunjeni kapaciteti u novom vrtiću Radost – Gioia. Spomenuti vrtići su zatvoreni i trenutno nije poznat odgovor za njihovu novu namjenu. Vrtići se nalaze na atraktivnim lokacijama grada, renovirani su sredstvima iz proračuna Grada Umaga, no sudeći prema ranijim izjavama gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea, nije planirana prodaja.

Investiranje u djecu je investiranje u budućnost svih nas, ali i daljnjem razvoju grada Umaga.

- Znajući svoju misiju nastojimo primjenjivati sva dječja prava, razvijati dječje potencijale, poštujući individualnost svakog djeteta i omogućiti im da razvijaju svoje sposobnosti koje će kasnije nadograđivati kroz život, a sve to postižemo djelotvornom suradnjom s roditeljima i širom društvenom zajednicom  jer odgoj mora biti zajednički. Investiranje u djecu, je investiranje u budućnost djece ne bili jednoga dana postali uvaženi građani Umaga, izjavila je ravnateljica talijanskog vrtića Girotondo Ondina Šimičić pohvalivši Grad Umag što im je omogućeno da se po prvi put pod istim „krovom“ smjesti pet talijanskih odgojnih skupina u Centralnom vrtiću. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter