U Umagu starta Studij za maestre u vrtiću

Floriana Bassanes Radin, Vili Basanesse i Andrea Debeljuh predstavili su studij
Floriana Bassanes Radin, Vili Basanesse i Andrea Debeljuh predstavili su studij

U suradnji sa pulskim Sveučilištem ''Juraj Dobrila'' - Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Grad Umag kroz Pučko otvoreno učilište ''Ante Babić'' pokreće stručni studij predškolskog odgoja na talijanskom jeziku koji će biti organiziran kao izvanredni dislocirani studij.

Nastava ovog studija trebala bi započeti u studenom, a moći će ga upisati pristupnici koji su završili četverogodišnju srednju školu i koji su zdravstveno sposobni za rad u djelatnosti odgoja i obrazovanja. Naime, Grad Umag studij pokreće s ciljem educiranja stručnog obrazovnog kadra koji nedostaje u njihovim ustanovama, a time posljedično i s ciljem smanjenja nezaposlenosti.

Bolji prostor i kadar

- Predškolsko obrazovanje je u cijelosti u ingerenciji Grada Umaga i ova inicijativa za stručni studij u predškolskom obrazovanju je još jedna potvrda da vodimo računa o našoj djeci u svakom dijelu njihova rasta i razvoja. Izgradnjom novih vrtića dobivamo najbolje uvjete za našu djecu, dok ćemo kroz stručni studij osigurati kompetentni kadar koji će samo potvrditi vodeću poziciju Grada Umaga kao grada djece. Ulaganjem u obrazovni kadar, odnosno stručni studij odgajateljica naše djece, ulažemo ujedno u sigurnu budućnost naših najmlađih sugrađana, istaknuo je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Prijemni 13. listopada

Tehničke je podatke iznio predstavnik Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Puli prof. Andrea Debeljuh, docent i voditelj ovog projekta. Naime, intervju za nadolazeće upise će se održati u četvrtak 13. listopada u Puli, od 11.30 do 12.30 sati, u učionici 31/2 Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Kandidati koji budu postigli dovoljan broj bodova na razredbenom postupku bit će pravovremeno obaviješteni. Cijena studija iznosi 9.000 kuna.

Informacije o studijskom programu, prijavama i upisima zainteresirani mogu pronaći i na internetskim stranicama www.unipu.hr ili pozivom na broj telefona 052/377-541.

Doškolovanje zaposlenih u vrtićima, ali i obrazovanje ostalih

Postoji potreba za doškolovanje 15 odgajateljica u Umagu i okolnim općinama i gradovima. Studij predstavlja i mogućnost obrazovanja za sve zainteresirane izvan vrtića koji mogu studirati uz rad. Nastava će se odvijati dva puta tjedno, petkom poslijepodne i subotom ujutro. Diploma koja se stječe ne isključuje mogućnost zapošljavanja u ustanovama s hrvatskim nastavnim jezikom.

Studij traje tri godine i njime se stječe titula stručni prvostupnik predškolskog odgoja.

Ovim se studijem pruža mogućnost  obrazovanja odgojiteljicama koje rade u vrtićima, a nisu stekle kvalifikaciju. Ovaj će projekt biti jednokratan i namijenjen za područje sjeverozapadne Istre. Do sada je izvanredni stručni studij postojao samo na hrvatskom jeziku. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter