U Umagu počeli petodnevni 13. Microsoftovi WinDaysi

Direktorica konferencije Dubravka Salopek
Direktorica konferencije Dubravka Salopek

Umag će do petka biti središte robotike, automatizacije i najnovijih informacijskih tehnologija. Naime, danas je otvorena 13. po redu Microsoftova WinDays konferencija koja će u pet dana okupiti više od 1.500 sudionika i ugostiti 127 vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka u razmjeni znanja, iskustava, ključnih IT trendova i gospodarskih tema koje omogućavaju konkurentnije poslovanje. Slogan ovogodišnjih WinDaysa je "Tehnologija. Poslovanje. Potakni uspjeh."

- Prva četiri dana bit će posvećena aktualnostima i najnovijim Microsoftovim proizvodima, koji tvrtkama i pojedincima omogućavaju veću produktivnost i konkurentnost, a u četvrtak je zakazano otvorenje drugog, poslovnog dijela pod imenom Windays13 Business konferencija na kojem će prisustvovati i predsjednik države Ivo Josipović koji je već treću godinu njen pokrovitelj, istaknula je direktorica konferencije Dubravka Salopek.

- Krizi usprkos, na konferenciju je prijavljen velik broj sudionika. U ovo vrijeme stvari i procesi, tehnološki, gospodarski i politički, brzo se mijenjaju, no budućnost informatičara je svijetla. Treba biti spreman na promjene, a ključ je u znanju, jer upravo je to onaj faktor koji razlikuje uspješne od neuspješnih zemalja, kazao je direktor Microsofta Hrvatska Ivan Vidaković.

Važnim je istaknuo i Microsoftovu okrenutost inovativnosti temeljem koje su na fakultetima u Zagrebu, Varaždinu, Osijeku i Splitu pokrenuli Software Startup akademije na koje se prijavilo 600 studenata i od kojih će najboljih pet timova na WinDaysima predstaviti svoje projekte.

U zanimanju mladih za ICT i općenito softverskoj industriji vidi veliki potencijal u Hrvatskoj koja će i ulaskom u Europsku uniju dobiti širi prostor za djelovanje te mora učiniti sve da promijeni i poboljša svoju za sada poražavajuću 81. poziciju na globalnoj listi konkurentnosti.

Predstavnici Microsofta naglasili su da na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje i desetak novih predavača, a svi će zainteresirani moći pratiti i posebnu seriju predavanja koja omogućava osvježavanje ili stjecanje temeljnih znanja. Moći će se čuti primjeri domaćih implementacija studija slučaja, primjena rješenja kao što su Windows 8, novi Microsoftov Office u klijentskoj i Office 365 varijanti, kao i novim inačicama SharePointa, Exchangea, Lynca i drugih.

Sudionici će se moći iz prve ruke upoznati i s implementacijama novog SQL Servera, kao i obitelji Dynamics rješenja AX i CRM te novom verzijom Windows Azurea.

Poslovni dio konferencije, u četvrtak i petak, bavit će se podizanjem konkurentnosti, stvaranjem novih radnih mjesta te ubrzanim rastom domaćeg gospodarstva, da bi se što uspješnije uklopilo u europski okvir. (T. KOCIJANČIĆ, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter