U Umagu otvorene prve Svjetske umjetničke igre

Mihyo Kim (J. Koreja)
Mihyo Kim (J. Koreja)

Prvom izdanju Svjetskih umjetničkih igara domaćini su gradovi Umag, Ludbreg, Vukovar i Zagreb, a tim je igara osnovno poslanje povezivanje i umrežavanje umjetnika iz cijeloga svijeta. Idejni začetnik projekta je hrvatsko-izraelski slikar Petar Weisz iz Osijeka koji je ideju 2008. autorski zaštitio utemeljivši Svjetske umjetničke igre (World Art Games).

Izložbu u Umagu je otvorio gradonačelnik Vili Bassanese ne krijući zadovoljstvo da je Grad Umag jedan od domaćina, čime je postao svjetsko umjetničko stjecište.   

Prema riječima voditelja igara Petra Weisza, u projekt su se do sada uključili umjetnici iz 60 i više zemalja svijeta šarolikim umjetničkim opusom.

Slikarstvo, kiparstvo, keramika, glazbeno-scenska umjetnost, kazalište, film, literarni radovi i drugo nude se ovdašnjoj publici. Otvaranju izložbe u galerijskom prostoru na četiri etaže umaškog Gradskog muzeja prisustvovao je 51 umjetnik (a izloženo je osamdesetak djela) iz Meksika, Čilea, Kolumbije, Koreje, SAD,  Novog Zelanda, Bangladeša, Indije, Turske, Egipta, Nizozemske, Malezije, Australije, Sao Tomea i Principea (Gvineja), Argentine, Kanade, Irana, Norveške, Finske, Portugala, Bugarske, Mađarske, Slovačka, Austrije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.    

Radovi će se moći razgledati do 8. srpnja u Muzeju Grada Umaga, na Trgu sv. Martina, do kada inače traju Svjetske umjetničke igre.

Na gradskom Trgu slobode vlastitim se kreacijama predstavila kolumbijska modna dizajnerica Andrea Castro te kolumbijski performer Ernest Vargas.

U popodnevnim satima slijedilo je predstavljanje hrvatsko-austrijske pjesnikinje Jadranke Gros, norveških pisaca Mathiasa Mathisena i Erlinga Kittelsen, te izvedba monodrame Teodora srpske umjetnice Dragane Jovanović. Na programu su potom bili koncerti norveških i čileanskih glazbenika, te kulturno-umjetnička večer kolumbijskih i meksičkih umjetnika. (Napisao i snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter