U Umagu otvoren 17. "Zlatni lav"

Otvorenje Zlatnog lava, gradonacelnik Umaga Vili Bassanese (Snimila Tea Grgić)
Otvorenje Zlatnog lava, gradonacelnik Umaga Vili Bassanese (Snimila Tea Grgić)

U petak je svečanim ceremonijalom otvoren 17. po redu međunarodni festival komornog teatra ''Zlatni lav'', na kojem će posjetitelji do 10. srpnja moći pogledati još osam predstava. Festival karakterizira suživot  Hrvata, Slovenaca i Talijana koji borave na ovom prostoru. Pasivni oblik njihove multikulturalnosti prelazi u aktivno, živo i raspjevano razmjenjivanje njihovih kulturnih  sadržaja u svakodnevno prožimanje njihove  zajedničke multikulturalnosti. Selektor festivala svake godine odabere posebno zanimljive kazališne projekte u navedenim regijama, te istodobno zaokružuje uvijek novu, dobro promišljenu i stručno odabranu tematsku cjelinu za multikulturalni festival Zlatni lav, a ovogodišnja je ''u agoniji''.

-Umag je grad multikulturalnosti u pravom smislu riječi, grad u kojemu se kroz povijest kultura i tradicija naroda i država susretala na ovim područjima i razmjenjivala svoje vrijednosti i poklone. Upravo takav Umag, s tim nematerijalnim kulturnim bogatstvom, predstavlja kolijevku renomiranog međunarodnog festivala, polaznu točku velikih ideja i snova, istaknuo je umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Tom se prigodom zahvalio i vizionarima, entuzijastima, organizatorima, odnosno utemeljiteljima Zlatnog lava, a posebno se zahvalio autoru projekta i umjetničkom direktoru Damiru Zlataru Freyu.

-Održati kontinuitet i iznimnu razinu kvalitete izvedbi već 17 dugih godina zasigurno nije lako. Manifestacije poput ovakvog Festivala obogaćuju Umag, a Istru svrstavaju u vrh europskih regija gdje je multikulturalnost bogatstvo, naglasio je Bassanese.

- Posebno mi je drago što se ovogodišnja edicija festivala održava u godini koja je važna za teatar, jer obilježava 400. godišnjicu smrti dramaturga Williama Shakespeara. Ovaj se festival gotovo savršeno uklapa u istarsku plurikulturalnu dimenziju i uključuje kazališna djela koja govore o aktualnim temama, koje nam daju na promišljanje o onome što se zbiva u svijetu oko nas. ''Zlatni lav'' promiče upravo ovu plurikulturalnost koja je od velikog značaja za oblikovanje identiteta Istarske županije, kazala je u uvodnom govoru Viviana Benussi, zamjenica istarskog župana.

Nakon ceremonije i službenog otvorenja ovogodišnjeg festivala, odigrana je predstava ''U agoniji'', prema drami Miroslava Krleže. Autorski je to projekt Darka Stazića, Nele Kocsis i Ozrena Grabarića, u produkciji zagrebačkog Centra mladih Ribnjak u sklopu  Scene Ribnjak i PUK-a - Putujućeg kazališta Zagreb. Zamišljena je i ostvarena kao intimna predstava koja otkriva najdublje ljudske slabosti i svakodnevicu. Baruna Lenbacha igra Darko Stazić, Lauru utjelovljuje Nela Kocsis, a doktora Ivana plemenitog Križovca, Ozren Grabarić

-Krležin antologijski dramski tekst “U agoniji”, igran je na svim pozornicama u Hrvatskoj, stoga je autorski projekt “U agoniji” čiji je naslov ujedno i ovogodišnji festivalski lajtmotiv i kojim je otvorena nova kazališna scena u Zagrebu, vođen odgovornošću i izazovom zadatka kojeg su glumci, ujedno autori, postavili pred sebe – stvoriti nešto novo i drukčije od predloška koji je toliko puta režiran, pokazati kako Krleža nije dosadan autor, nego vrlo živ i suvremen pisac koji danas ima puno toga za reći, zapisala je u uvodniku dramaturginja Vesna Đikanović.

Nadodaje i da se ova predstava potpuno odmiče od takozvane ''salonske igre'' i pokušava istražiti duboke ljudske motivacije ponašanja troje glavnih junaka, čime će na površinu isplivati krvava i uzbudljiva drama. To je, kaže, komorna izvedba koja prepuštajući se glumačkom instinktu postiže jednu posebnu žestinu i dramatičnost u kojoj neće biti samo savršeno izgovorenih ''krležijanskih rečenica''.

-Stavljajući naglasak na nositelje sukoba, gledatelji će biti uvučeni u vrtlog emocija, nemira i lomova koji glumci stvaraju na sceni, okupljeni u zatupljujuće bolnoj svakodnevici društvenih uspona i padova, gubitka časti, fatalnog ljubavnog sukoba, gnjeva i boli razočaranog lika Laure Lenbachove.

Publika je predstavu nagradila ocjenom 4.658. (Tea GRGIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter