U Umagu krizi unatoč, snizili cijene vrtića

Umag (Arhiva)
Umag (Arhiva)

Broj novorođene djece u Umagu i okolici je u porastu s time se ujedno povećava i broj polaznika dječjih vrtića. Budući da je Grad Umag još 2010. godine donio odluku da predškolske ustanove u gradu moraju biti dostupne svoj djeci s tog područja, u skladu s važećim pravilnikom ostvaruju pravo na upis u vrtić. Paralelno s povećanjem broja polaznika vrtića, raste broj zaposlenika u tom sektoru te izdvajanja iz proračuna grada.

U vrtićima zaposleno 107 djelatnika

Na području grada je trenutno zaposleno 107 djelatnika u vrtićima, a zbog uštede i nadzora namjenskog trošenja proračunskih sredstava, obavljanje računovodstvenih poslova za dječje vrtiće obavlja u okviru gradske uprave.

Procjenjuje se da će ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje u 2015. godini iznositi 17,6 milijuna kuna, s time što će udio Grada iznositi 12,8 milijuna kuna, odnosno oko 72 posto,  udio roditelja 4,2 milijuna ili 23,82 posto te udio drugih prihoda od 3,46 posto, odnosno 607 tisuća kuna. Ukupna prošlogodišnja ulaganja u predškolski odgoj iznosila su 16,6 milijuna kuna, od kojih je Grad Umag financirao 12,2 milijuna kuna, a roditelji 3,9 milijuna kuna. Iz ostalih izvora za prošlu godinu osigurano je 605 tisuća kuna

Iako gotovo sve jedinice lokalne samouprave, u trenutku kada je izvjesno da će se smanjiti porezni prihodi koji se sukladno Zakonu o proračunu mogu namjenski utrošiti za pokrivanje troškova iz područja društvenih djelatnosti, posežu za povećanjem prireza ili povećavaju cijenu učešća roditelja u ukupnoj cijeni koštanja vrtića. No, Grad Umag je odlučio cijene vrtića ne povećavati, naprotiv donijeli su odluku o smanjenju cijene koštanja vrtića za roditelje čija djeca pohađaju jasličke skupine.

Cilj je olakšati potrebitima

Zbog malog broja zainteresiranih za korištenje poludnevnih programa predškolskog odgoja, u trajanju od 6 sati, isti se neće provoditi u pedagoškoj 2014./2015. godini. Cijena koju će roditelji plaćati za pohađanje svih programa umaških vrtića će od siječnja 2015. godine iznositi 600 kn, dok je do sada za jasličke skupine iznosila 650,00 kn. Cilj je rasterećenje i smanjenje troškova onima s više djece i socijalno ugroženim osobama. Roditelj koji ima dvoje ili više djece polaznika umaških vrtića, ostvaruje popust na mjesečnu cijenu učešća. Popust za drugo dijete iznosi 30 posto, za treće dijete 50 posto, a za četvrto i svako sljedeće dijete 100 posto, pod uvjetom da su sva djeca upisana u predškolske ustanove Grada Umaga, članovi istog kućanstva. Razliku do punog iznosa cijene za takve korisnike vrtića snosit će Umag.

Novina je da u slučaju kada predškolska ustanova ne može osigurati prilagođenu prehranu djeci sa zdravstvenim poteškoćama, roditeljima se mjesečna cijena vrtića umanjuje za 50 posto,

u slučaju da dijete ne koristi uslugu programa predškolskog odgoja i obrazovanja, dulje od 10 radnih dana radi bolesti, što dokazuje liječničkom dokumentacijom, roditelji za taj period ostvaruju također popust od 50 posto cijene vrtića, a u slučaju da je djetetov izostanak uzrokovan ozbiljnijim zdravstvenim problemima, koji uvjetuju njegov izostanak duže od 30 dana, roditelja se može u cijelosti osloboditi obveze plaćanja vrtića za cjelokupno razdoblje opravdanog izostanka djeteta. (M. SARDELIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter