U Umagu "Draga Parenzana: jučer, danas, sutra..."

Replika Parenzane složena od dijelova bicikala (Arhiva Gradske knjižnice Umag)
Replika Parenzane složena od dijelova bicikala (Arhiva Gradske knjižnice Umag)

U organizaciji Maraton kluba Umag, Pučkog otvorenog učilišta "Ante Babić" i Gradske knjižnice sinoć je u Multimedijalnom centru umaškog POU-a otvorena izložba Giulija Ruzziera iz Pirana pod nazivom "Draga Parenzana: jučer, danas, sutra...". Uz autora inaugurirali su je ravnatelj knjižnice Neven Ušumović i predsjednik Maraton kluba Predrag Živković.

Ruzzier slika na platnu akrilnim bojama, a omiljeni su mu motivi istarski pejzaži i motivi, onakvi kakvi su bili nekad. U Umagu je izložio 35 radova, koje je naslikao koristeći se postojećim fotografijama željezničkih postaja, tunela i vijadukta Parenzane, od Trsta do Poreča. Prava atrakcija ove izložbe, koja će biti otvorena do 2. lipnja, modeli su vlakova napravljenih od dijelova starih bicikala - preciznije to su dvije lokomotive U-37 i P-2 s vagonima i tračnicama u omjeru 1:7. Na taj način je Ruzzier povezao nekadašnje i današnje glavno sredstvo prijevoza na Parenzani.

Autor je rođen u Portorožu 1940., gdje je pohađao talijansku osnovnu školu. Školovanje je nastavio u piranskoj gimnaziji i već je tada zavolio crtanje. Nažalost, zbog slabih financijskih mogućnosti nije mogao upisati likovnu akademiju pa se zaposlio kao mehaničar u brodogradilištu u Piranu. Radio je u drugim tvrtkama sve do mirovine, a sada se već desetak godina bavi uzgojem cvijeća u obiteljskoj tvrtki u Parecagu.

Za njegov likovni izraz presudan je bio tečaj slikarstva u Zajednici Talijana u Piranu. Nakon toga u zadnje četiri godine sudjelovao je na nekoliko izložbi u Izoli, Sečovlju, Portorožu, Bujama i Muggi.

Ušumović je u uvodnoj riječi govorio o tome koliko Parenzana, iako je prestala voziti još 1935., živi i danas u kolektivnom pamćenju stanovnika Julijske krajine, slovenske i hrvatske Istre, pobuđujući nostalgiju i emocije privrženosti. Obnova ove trase za sportski turizam koju je 2004. Europska unija pokrenula projektom "Parenzana - Put zdravlja i prijateljstva" jedan je od vidova nove prekogranične suradnje koja je iz godine u godinu sve intenzivnija.

Nakon toga večer se nastavila prigodnim predavanjem Predraga Živkovića u knjižnici, uz projekciju bogatog fotografskog materijala. Istaknuo je da bi se o Parenzani moglo govoriti sedam do osam sati, koliko je put od Trsta do Poreča i trajao. Razdoblje prometovanja Parenzane bilo je kratko, samo 33 godine, od 1902. do 1935, ali je ostavilo velikog traga u gospodarstvu i sjećanju Istrana.

Govorio je o svim bitnim značajkama te austrougarske uskotračne željeznice - od ideje i izgradnje preko zgrada, opreme i voznog parka Parenzane, do samog tijeka putovanja kroz istarske gradove i krajolike. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter